1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Сингапур детронира Хонконг като най-свободната икономика в света

Свят

За първи път от 1970 г. насам Хонконг отстъпва от първото място

Според доклад, публикуван от Fraser Institute, Сингапур е изместил Хонконг и е станал най-свободната икономика в света, съобщава CNBC.

Снимка: Pexels

За пръв път от началото на индекса "Икономическа свобода в света" през 1970 г. Хонконг се смъкна от първото място на второто - а резултатът му е на път да падне още повече. 

Някои от показателите, използвани за оценка на индекса на икономическата свобода, се измерват въз основа на международната търговия, свободата на навлизане и конкуренция на пазарите, както и на бизнес регулациите, наред с други критерии.

Констатациите в доклада за 2023 г. се основават на данни от 2021 г. - последната година с налични сравними статистически данни в 165-те юрисдикции. Той измерва икономическата свобода на индивидите - или способността им да вземат самостоятелно икономически решения.

"Неотдавнашният обрат в Хонконг е пример за това как икономическата свобода е тясно свързана с гражданската и политическата свобода", заяви старшият сътрудник на института "Фрейзър" Матю Мичъл в съобщение за медиите.

В доклада се посочва, че новите регулаторни бариери пред навлизането на пазара, нарастващите разходи за бизнес и ограниченията за наемане на чуждестранна работна ръка са влошили класирането на Хонконг.

"Тези репресии, съчетани с усилията на правителството да контролира частния сектор, неизбежно доведоха до намаляване на икономическата свобода. Просперитетът на Хонконг вероятно ще пострада в резултат на това", заяви Мичъл. 

През 2020 г. Китай наложи закон за националната сигурност в Хонконг, който критиците определиха като ограничаване на автономията на града. Съгласно новото законодателство престъпленията сепаратизъм и бунт се наказват с доживотен затвор.

Сингапур се изкачи до първото място от второто място през предходната година.

"Благодарение на подобренията в компонентите "размер на правителството" и "регулации", общият резултат на Сингапур се повиши с 0,06 пункта и зае първото място в класацията", се посочва в доклада.

Швейцария, Нова Зеландия и САЩ заемат съответно трета, четвърта и пета позиция.

Сред другите челни места е Обединеното кралство, което заема девето място, а Япония и Германия заемат съответно 20-о и 23-о място.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии