Рядка африканска маска стана повод за ожесточена съдебна битка за милиони (ВИДЕО)

Рядка африканска маска стана повод за ожесточена съдебна битка за милиони  (ВИДЕО)

Историята на маската се оказа доста интересна

Когато възрастна двойка организира гаражна разпродажба, след като продаде втория си дом в Южна Франция, те не знаеха, че ще бъдат въвлечени в съдебна битка със залог за милиони евро.

88-годишният мъж и 81-годишната му съпруга, идентифицирани с инициалите си в съдебните документи, но потвърдени пред CNN като г-н и г-жа Фурние от техния адвокат, обявиха за продажба древна африканска маска, която е наследена от дядото на мъжа.

Дядото, Рене-Виктор Едуард Морис Фурние, е служил като колониален губернатор в Централна Африка в началото на 20 век, когато значителни части от континента са били под френско колониално управление.

Семейство Фурние са продали маската си през септември 2021 г. на търговец на втора ръка за 150 евро, показват съдебните документи. Според техния адвокат Фредерик Мансат Джафре двамата не са знаели пазарната стойност на маската и са смятали, че дилърът предлага справедлива цена.

Няколко месеца по-късно техният адвокат каза, че са научили от статия във вестник, че старата им маска е била продадена на търг и че тя струва значително повече от това, което търговецът е платил. Тя е била продадена за 4,2 милиона евро, показва разписка от продажбата.

Фурние започнаха гражданско дело срещу дилъра, което загубиха през есента на 2022 г. и бяха осъдени да заплатят съдебните разноски.

Сега те обжалват по-ранното съдебно решение, твърдейки, че търговецът не е изпълнил „задължението си да предостави преддоговорна информация“. Двойката иска да анулира продажбата на маската и иска приходите от търга да бъдат дадени на тях.

CNN се свърза с адвоката на дилъра за допълнителни коментари.

Когато обжалването започна в Трибунала на Алес в Южна Франция, правителството на Габон се намеси и официално поиска спиране на производството.

Според съдебните документи защитата на дилъра твърди, че той не е знаел за стойността на маската, когато я е купил от двойката, и я е открил едва след като е отишъл в аукционната къща, за да я оценят.

Съдебните документи показват, че неговите адвокати твърдят, че „продавачите нямат основания да претендират за грешка. Самите те предложили артикула за продажба на 150 евро. 

Габон заведе отделно съдебно дело за обработка на откраднати стоки, обвинявайки дядото на Фурние, че е откраднал маската Ngil и следователно никога не е бил нейният законен собственик, каза Оливия Бето Би Еви, един от адвокатите, представляващи Габон.

Ако съдът приеме петицията му за спиране на текущото съдебно производство за продажбата на маската Ngil, страната ще може да води отделен случай за боравене с откраднати стоки и да се бори маската да бъде върната в страната на произход.

Очаква се съдът да излезе с решението си на 19 декември.

„За западняците маската е предмет на изкуството“, каза Бето Би Еви, „но за африканците, за габонците… това е ритуален предмет, използван за осигуряване на мир в обществото. Много е важна за тях."

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст