1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Китайски компании махнаха името на Израел от онлайн картите си

Китайски компании махнаха името на Израел от онлайн картите си

Какво всъщност се случва?

Водещите китайски технологични компании Alibaba и Baidu премахнаха официалното име на #Израел от техните цифрови карти, достъпни онлайн. Цифровите карти на Baidu показват демаркациите между Израел и палестинските територии, но не идентифицират държавата по име.

Трябва да се отбележи, че имената на толкова малки нации като Люксембург могат да се видят в тяхната цялост, но не и на Израел. Китай досега не е дал обяснение зад този ход.

Картите също така не включват маркер за име на държава за „Палестина“, която Китай призна като държава през 1988 г. и е посочена на официалните му карти заедно с Израел.

„Китай и Израел имат нормални дипломатически отношения... съответната страна е ясно отбелязана на стандартните карти, издадени от китайските компетентни органи“, каза във вторник говорителят на външното министерство Ван Уенбин в отговор на въпрос по време на редовен брифинг за пресата.

Вниманието към очевидното отсъствие на маркери за име на държава в приложенията идва, когато Израел започна война срещу въоръжената групировка Хамас след нападение на негова територия на 7 октомври.

В отговор на CNN, говорител на Baidu Maps каза: „Когато пространството е ограничено, нашите карти може да не показват имената или флаговете на някои територии. Потребителите могат да намерят съответните държави или области на Baidu Maps, като просто използват функцията за търсене на картата.“

Известно е, че Китай обръща изключително внимание на детайлите на картите, използвани по целия свят, когато става въпрос за това как са представени собствените му граници и териториални претенции.

През последните години втората по големина икономика в света принуди международните компании да се извинят и да оттеглят карти, които не показват самоуправляващата се демокрация на Тайван като част от китайска територия. Той също така получи обратна реакция от съседни страни, които обвиниха Пекин, че използва картография, за да легитимира оспорвани претенции.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии