1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Италия конфискува 779,5 млн. евро от Airbnb заради укриване на данъци

Италия конфискува 779,5 млн. евро от Airbnb заради укриване на данъци

Наемодателите в Италия са задължени да плащат 21% данък върху приходите си

 

Италиански съдия нареди изземването на 779,5 млн. евро (835,5 милиона долара; 676,8 милиона паунда) от гиганта за краткосрочни наеми Airbnb заради предполагаемо укриване на данъци, казва BBC.

Прокурорите казват, че фирмата не е успяла да събере данък от наемодателите върху около 3,7 млрд. евро приходи от наем.

Наемодателите в Италия са задължени да плащат 21% данък върху приходите си.

Airbnb каза пред BBC, че е „изненадан и разочарован от действията, обявени от италианския прокурор“.

Говорителят на Airbnb Кристофър Нътли каза, че европейската централа на фирмата работи за разрешаване на въпроса с италианската данъчна агенция от юни.

Снимка: Pexels

Трима души, които са заемали ръководни длъжности в Airbnb от 2017 г. до 2021 г., също са били разследвани, казаха в изявление прокурорите на Трибунала в Милано.

През 2022 г. Airbnb оспори италианския закон, изискващ компанията и други доставчици на краткосрочни наеми да удържат 21% от приходите от наем на наемодателите и да ги плащат на данъчните.

Фирмата твърди, че изискванията на Италия относно данъчното облагане противоречат на принципа на Европейския съюз за свобода на предоставяне на услуги в съюза на 27-те държави.

Италианската прокуратура е започнала данъчни разследвания и срещу Netflix и Meta. Политици изчисляват, че този ход може да увеличи фискалните приходи на Италия с 1 млрд. евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии