1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Какво се случва с делото за кубинския дълг от ерата на Кастро?

Свят

Островът се бори с инвестиционен фонд за милиони долари в просрочен държавен дълг

Може ли кубинското правителство да бъде съдено за неплатени дългове от началото на 80-те години – толкова стари дългове, че са деноминирани във валута, която вече не съществува? Това е въпросът, който стои пред съдия във Върховния съд на Обединеното кралство след седемдневен процес, белязан от хаотични протести, обвинение за подкуп и показания от разстояние от задържан кубински банкер, пише cnbc.com.

Процесът приключи миналата седмица, но може да минат месеци преди съдията Сара Кокерил да произнесе решение по делото CRF срещу Banco Nacional de Cuba & Cuba. Нейното решение е от основно значение за това дали Куба може най-накрая да бъде принудена да върне милиарди долари неплатени дългове.

Процесът се разглежда като тестов случай. CRF1, известен преди като Фонд за възстановяване на Куба, притежава повече от 1 милиард долара номинална стойност на европейски банкови заеми, отпуснати на Куба в края на 70-те и началото на 80-те години, когато Фидел Кастро все още управляваше острова. Куба просрочи дълга през 1986 г.

CRF1, която започна да натрупва позиция през 2009 г., съди Куба и нейната бивша централна банка само за два от заемите, които притежават за повече от 70 милиона долара. Ако CRF спечели тази малка част от общия неизплатен търговски дълг на Куба, който се оценява на 7 милиарда долара, това може да доведе до нови съдебни дела от други притежатели на дългове, като исковете срещу Куба ще достигнат милиарди.

Снимка: EPA

Въпросът пред съдията е дали фондът има право да съди Куба. Все пак експерти казаха, че тя може да издаде съкратено съдебно решение, в което да се произнесе не само относно юрисдикцията, но и по същество, което означава не само дали CRF може да съди, но и дали Куба трябва да плати.

По време на процеса представители на фонда многократно са заявявали, че не са искали да съдят Куба, а са го направили само като „последна инстанция“, след като правителството е игнорирало исканията им за преговори в продължение на 10 години.

По време на свидетелските показания представители на CRF казаха, че са направили повече от едно предложение на кубинското правителство, което няма да изтощи текущия паричен поток на острова и ще помогне за подобряване на икономиката му. 

Кубинците твърдяха, че намеренията на CRF винаги са били да съди и ги описват като фонд-лешояд, който се възползва от бедна страна.

Без значение как се произнася съдията, кубинското правителство пак ще дължи парите. И те няма да могат да вземат заеми на международните капиталови пазари, докато не уредят всичките си минали дългове. Куба не може да вземе заеми на пазарите от 1986 г., когато страната изпадна в неизпълнение. Оттогава Куба оцелява благодарение на щедростта на други страни като бившия Съветски съюз и напоследък Венецуела и Китай.

Куба не е член на МВФ или Световната банка, институции, които обикновено биха участвали в подпомагането на една обедняла страна да преструктурира дълговете си и да се върне отново в международната финансова система.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии