1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Любомир Дацов: Ще трупаме дълг докато имаме дефицит, никой не ни е виновен

Мнение

Основният ни проблем е разпусната фискална политика, каза финансистът пред "Бизнес новините"

За тревожните финансови тенденции и предложения от Министерството на финансите вариант за проектобюджет за следващата година пред businessnovinite.bg говори Любомир Дацов - финансист и бивш заместник-министър на финансите.

Г-н Дацов, вчера агенцията Standard & Poor's излезе с данни, че рецесията в Европа е почти неизбежна. Какво следва да ни говори това?

Л.Д.: Определено е така. Но нека видим какво всъщност разбираме под рецесия. В някои държави, включително Германия, ще има отрицателен растеж за следващата година. Това не означава, че в цяла Европа средният растеж ще бъде отрицателен. Повечето държави отиват на около 0-та. За България се очаква растежът да е около 1%. Прогнозите, които се правят са основават на свиването на външната търговия. 

МВФ прогнозира ръст от 3,9% за България за тази година, а Министерството на финансите залага на 2,9%, защо се получава така?

Л.Д.: Всичко е въпрос на оценки и допускания. Ако погледнем данните на БНБ, те са още по-катастрофални. Ако погледнем към следващата година, ще видим, че БНБ очаква почти 2% по-лош резултат, отколкото Министерството на финансите. Може би свиването на икономиката, което ние очакваме е по-голямо. Освен това, ако видим сценария за развитие на инфлацията, става ясно, че свиването на инфлацията е по-значително в следващата година.

Преди броени дни финансовият министър Росица Велкова представи вариант за проектобюджет за 2023 г. С оглед на заложения там дефицит от 6,6%, ще успеем ли да отговорим на изискванията за влизане в еврозоната?

Л.Д.: Не, това няма как да стане. Министерство на финансите сглобява нещо, на база на политиките и приети закони и нормативни актове. В следствие на това се вижда ясно предишното правителство какво е направило с бюджета. Дори да си играеш с данните, да имаш различни допускания, нито едни от тези данни не говорят положително. Така финансовото министерство реално казва- имаме базов вариант, ние сме служебно министерство и няма да правим политика. Това, което е заложило министерството показва, че всеки един, който говори за вдигане на разходи, без да каже откъде ще оптимизира останалата част или лъже, или спекулира с общественото доверие. Следващата година трябва да се продължи минималното затягане на фискалните условия с 0,6% от БВП, а ние тук говорим да продължаваме да увеличаваме разходите. Ако за миналата година сме имали 7,6% растеж, дефицитът не трябваше да бъде 4% както беше, а трябваше да е 4% превишение. Ние имаме проблем със структурата на разходите. Тази година нямаме никаква причина да бъдем в дефицит. 

Ако все пак, с някакви по-приемливи параметри, успеем да влезем в еврозоната, няма ли прекалено голяма финансова тежест да падне на плещите на потребителите?

Л.Д.: То няма на кого друг да падне тежестта. Когато ние нямаме проблема на прибалтийските държави, които са много по-пряко зависими от случващото се между Русия и Украйна, ние продължаваме да имаме една по-висока вътрешна инфлация по чисто наши причини. Много фактори са причина за това, най-вече разпусната фискална политика. 

Министър Росица Велкова отнесе доста критики днес в парламента по повод големия дълг на държавата.

Л.Д.: Дългът е следвстие на дефицита. Не може да предприемаш политики, които водят до дефицит и после да си безкрайно учуден, че има дълг. Догодина няма да има нарастване на дълга, ако няма дефицит. За съжаление оставаме с впечатление, че политическата ни класа не знае какво трябва да прави. Всички трябва да са наясно, че този тип финансова политика не може да продължава така. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии