1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

"Къде са добрите мениджъри": 6 от 10 служители напускат внезапно работата си (ВИДЕО)

"Къде са добрите мениджъри": 6 от 10 служители напускат внезапно работата си (ВИДЕО)

Сред водещите фактори е стресът, който може да отключи и бърнаут

 

През пролетта на 2023 г. главният икономист на Световната банка Индермит Гил имаше притеснително изказване – може би десетилетието ще бъде изгубено за глобалната икономика.

Снимка: iStock

Светът изглежда не се справя с предизвикателствата на нашето време – нарастваща бедност, неравенства, изменения на климата и не само. Посланието е ясно – какво обаче могат да направят лидерите днес? Световната организация Gallup, която следи пазара на труда, има конкретен отговор: „Променете начина, по който управлявате хората си“.

 В публикувания в края на 2023-та година доклад за състоянието на глобалния пазар на труда експертите отбелязват тревожна статистика. Приблизително 6 от 10 служители напускат внезапно работното си място, а едва 23% от служителите по света проявяват ангажираност.

„Давайте им по-добри мениджъри“, казват от Gallup.

През последните три години организацията проведе ефективни обучения на над 14 хиляди мениджъри, а резултатите, в рамките на 18 месеца, отбелязаха ръст на ангажираността в компаниите между 8% и 18%.

В същия период, който обхваща изследването, 51% от служителите са заявили, че търсят активно нова работа. Те се оглеждат за нови възможности в сферата си, а конкуренцията на пазара допуска по-примамливи предложения за набиране на кадри.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Онова, което обаче ни дава сериозни сигнали сред работещите, е фактът, че 44% твърдят, че преживяват стрес в работния си ден. Повишаване тревожността на работното място е тенденция, която започна преди десетилетие, а прогнозите не изглеждат никак оптимистични.

Стресът е предпоставка и за отключване на професионално прегаряне или т.нар. бърнаут, предупреждават специалистите.

Снимка: istockphoto

Няма точна дефиниция за това състояние, но за него първи започва да говори американски психиатър през 70-те години на миналия век. Бърнаутът се определя и като скритата епидемия в нашето време, която влияе върху всеки аспект от живота ни – както емоционален, така и физически.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Професионалното прегаряне може да засегне служители с всякакви професии, но сред най-застрашените са лекари, журналисти, учители, програмисти, финансисти и като цяло всеки, който изживява огромен стрес на работното място.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Колкото до развитието на бърнаут, ето и етапите, за които трябва да бъдете внимателни:

  • Ентусиазъм – човек изпитва удовлетворение от работата си, прелива от енергия и „натиска педала на газта“ колкото може;
  • Застой – фазата, в която настъпват промените. Индивидът осъзнава, че е избързал с очакванията към професията, работодателя и колегите си; Появяват се умора, проблеми със съня, апатия, загуба на интерес, продуктивността намалява, губи се дори увереност;

Снимка: iStock

  • Фрустрация - интересът към работата се заменя с чувството на раздразнение и умора. Страдащият става дори циничен, може да развие депресия, паник атаки и здравословни проблеми;
  • Апатия – пълното „прегаряне“. Единственият изход, който човек вижда, е да напусне работа.

 Между първата и последната фаза могат да минат от няколко месеца до няколко години, но самоконтролът и саморегулацията са ключови в превенцията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии