1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Повече дори от лекар: Това е най-стресиращата професия в света

Повече дори от лекар: Това е най-стресиращата професия в света

Все по-малко хора искат да работят тази професия

 

Времето, в което живеем всеки ден, носи със себе си известна доза стрес, а да усетим раздразнение на работното място е неизбежно. Всеки възприема болката си като най-тежка, затова всеки казва, че работата му е най-стресираща. Може би на първо четене в главата ви изникват професии като лекар, пожарникар, полицай...Не!

Снимка: iStock

Продължаващо 17 години изследване, обхванало 136 000 респонденти от различни профили, обаче показва, че най-стресиращата работа все още е работата на сервитьора, казва „Фактор“.

Според FSR Magazine работата на сервитьорите е по-стресираща дори от тази на лекарите. Учените дори казват, че севрвитьорите имат средно 22% по-висок риск от инсулт, отколкото тези с ниско стресови работни места. Цифрата скача до 33% за жените, когато данните се разделят по пол.

Снимка: iStock

Според сервитьорите работата им е тежка и психически, и физически. Това включва дълго стоене на карака. В заведението идват различни гости, разбира се повечето са учтиви и възпитани, но има и такива под въздействието на алкохол, психически нестабилни или просто раздразнителни.

Дали заради трудността на работата, или може би заради не толкова добрите доходи, той открива, че днес е много трудно да си намериш изобщо сервитьор, камо ли добър - това вече е мисия невъзможна. Младите хора все по-рядко избират да работят в този бранш.

Изследователите смятат, че хората, които поемат високи нива на стрес на работното място, са по-малко склонни да се грижат за себе си и често прибягват до пиене и пушене. Много от тях също са принудени да работят на изключително тежки смени и плаващи графици.

Младите днес изобщо не са изкушени от тази професия. Кариерното развитие е един от най-привлекателните аспекти за по-младите поколения. Те искат да знаят, че има нови възможности за растеж, че дори и да няма позиция над тях, те ще могат да проправят своя собствен път нагоре. Ако чувстват, че са в задънена улица, няма да останат за дълго на работа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии