1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Някои от работещите под силен стрес избягват бърнаута, ето как го правят

 Някои от работещите под силен стрес избягват бърнаута, ето как го правят

Нови проучвания доказват, че не е трудно да управляваме стреса

Според Future Forum, изследователски консорциум, подкрепян от Slack, около 42% от глобалната работна сила в края на 2022 г. е заявила, че страда от прегаряне. И според доклад от април 2023 г. на Американската психологическа асоциация, 77% от работниците са преживели стрес, свързан с работата през последния месец, а 57% казаха, че са имали отрицателни въздействия, често свързани с прегаряне на работното място от този стрес.

Някои хора успешно са избегнали прегарянето, дори при работа под високо напрежение.

Въпреки че повечето експерти са съгласни, че идеята за истински, постоянен имунитет срещу бърнаут е невъзможна, други казват, че има някои ключови емоционални инструменти, достъпни за повечето хора, които могат да им позволят да изберат правилната работна ситуация и да процъфтяват под стрес.

Кой успява да избегне прегарянето и защо е от основно значение за Канди Виенс, съдиректор на магистърската програма по медицинско образование на Университета на Пенсилвания и автор на предстоящата книга „Имунитет срещу прегаряне: Как емоционалната интелигентност може да ви помогне да изградите устойчивост и да излекувате връзката си с работата“. В хода на изследването си, интервюирайки главни медицински служители по време на пандемията, Виенс се срещна със здравни работници, които не само избягваха прегарянето, но и процъфтяваха в среди на висок стрес в болниците. Опитът преобърна нейното убеждение, че „всеки изпитва прегаряне“.

„Никой не е имунизиран срещу стреса. Всеки от нас изпитва стрес, независимо дали е добър стрес, лош стрес, някъде по средата“, казва тя пред Fortune. „Но навсякъде има хора, които са имунизирани срещу прегаряне.“

Въпреки че повечето експерти са съгласни, че идеята за истински, постоянен имунитет срещу прегаряне е невъзможна, Виенс и други казват, че има някои ключови емоционални инструменти, достъпни за повечето хора.

„Всичко е въпрос на осведоменост“, казва Виенс. „Осъзнаването има много общо с това да разберете наистина себе си и какво е това, което ви прави по-уязвими към прегаряне въз основа на личността, темперамента и това, което искате от работата.“

Теорията на Виенс е, че избягването на прегаряне зависи от емоционалната интелигентност: самосъзнание и саморегулация.

Има определено ниво на здравословен стрес, от което хората действително се нуждаят, казва Виенс, но е важно да сте наясно какво ви държи в това „сладко място на стрес“ и какво ви поставя на ръба. Един лекар, когото тя срещна по време на изследването си, процъфтява по време на пандемията например, но той знаеше, че стресовите условия, при които работи всеки ден, попадат в рамките на неговото ниво на толерантност – същото не важи за другите лекари.

Индивидите, които избягват прегарянето, също така развиват успешни инструменти за саморегулиране, за да помогнат за предотвратяване на негативни мисли, емоции и реакции, когато работният стрес достигне връх, според Виенс. Тези механизми за справяне могат да включват достигане до подкрепящ приятел или любим човек, прилагане на дихателни техники, упражнения, излизане от офиса или дори добър старомоден плач, изпълнен с ендорфини – всичко, което може да ви помогне отново съсредоточете се върху здравословното управление на стреса, под който сте подложени.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии