1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Експерт: Бърнаутът е като да се удариш със 120 км/ч в стената

Експерт: Бърнаутът е като да се удариш със 120 км/ч в стената

Дигитално приложение бори Синдрома на професионалното прегаряне

Работодателите в България обръщат все повече внимание на синдрома на професионално прегаряне или т.нар. бърнаут. По-големите компании споделят виждането, че са необходими мерки и заделят ресурс за специалисти, които да работят с кадрите, изложени на висок риск от прегаряне или вече в бърнаут.

Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст Георги Начев, изпълнителен директор на Digiburn – дигиталното приложение за терапия и самопомощ при бърнаут.

„Същинският бурнаут не се случва от днес за утре, това е крайният момент, в който вече се удряме със 120 км/ч в стената. Самото прегаряне се случва в рамките на месеци или години преди това – някои говорят за 3,5 или 7 стадия на развитие“, уточнява предприемачът и допълва, че от 2020 г. насам случаите на работно прегаряне срещат невиждан подем в световен мащаб. През 2021 г. над 50% от населението в работна възраст в Централна и Западна Европа докладва, че се чувства емоционално изтощено.

Една от причините да се говори много и да не се казва нищо е, че явлението е субективно и индикаторите са индивидуални за всеки. Това е плавен процес на депересонализация и отдалечаване от самия себе си. Времената на социално дистанциране, работата от вкъщи, страховете и високите нива на стрес оставят своя отпечатък върху психичното ни здраве. Все повече хора се чувстват объркани и несигурни в ежедневието си, мислят негативно и за бъдещето.

„Процесите се случват, но човек трудно може да ги забележи. Често имаме и задръжки в споделянето с близки или колеги за това, което ни се случва“, казва Начев.

Той не говори за Digiburn като за приложение, което предлага дигитално лечение на проблема. Мобилната апликация е от две части – безплатен тест на риска от прегаряне и 12-седмичен курс за самопомощ и личностно развитие. Приложението е ориентирано към самопомощ, влиза в ролята на джобно огледалце потребителят сам трябва да осъзнае необходимостта да работи върху себе си за устойчива промяна.

При налични симптоми, потребителят е поканен в трансформационния курс, който трае 3 месеца и се надгражда логически през периода. В началото се работи за подобряване на физиологията и общото състояние на човека. Следват субективните възприятия на вътрешния и външен свят. На финала потребителят сам избира новите си мисловни модели за постигане на дългосрочен начин на живот.

Трябва да се знае, че състоянието на бърнаут е обратимо и човек може да си помогне сам и да излезе от него, или да го избегне. Да неглижираме себе си в дългосрочен план е стъпка към прегарянето и грешно решение, което можем да направим. Човек трябва да е наясно кога и как да си постави граници.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии