1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Обръщаме внимание на Вергов и Димитрова, докато българското кино се тресе (ВИДЕО)

 

Културният сектор в България е известен преди всичко със скандалите си

 

Киноиндустрията у нас претърпява сериозни сътресения през последните две години. За това време бяха върнати около 57 млн. лв. в бюджета, които не бяха изразходвани и това практически спря производството на български филми.

Снимка: bTV Бизнес екип

В Бизнес Видео Подкаст поканихме д-р Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Тя е доказан финансов експерт в областта, който има обяснение за развитието на сектора и прилагането на адекватни политики.

Българската филмова индустрия

„Създаването на филми беше нарушено и през 2021 г. Бюджетът за българско кино е около 30 млн. лв., с които можем да правим по 20 филма с различни бюджети, но трудно бихме стъпили на нивото, на което сме били в т.нар. "Десетилетие на българското кино", когато сме създали някои от най-добрите филми“, подчерта д-р Андреева.

Снимка: Микаел Стефанов

Филмовата индустрия е най-сложният модел на финансиране в българската култура, който не се ограничава в рамките на една фискална година затова и към момента се говори активно за създаването на фонд „Българско кино“.

„Това е един липсващ елемент, който обаче съществува в европейските страни. Важно е да бъде въведен в българската практика, защото може да бъде още един източник на средства за индустрията“, категорична е д-р Андреева.

Снимка: bTV Бизнес екип

През последните години имаме специфичен модел на управление в културния сектор у нас. Влияние оказва и политическата ситуация, на която сме свидетели.

 „Всички се обединяваме около чувството, че Министерството на културата не работи достатъчно добре и мотивирано, за да разрешава проблемите във филмовата индустрия“, поясни д-р Андреева и допълва, че липсата на работещ парламент забавя съществено процесите в българската културна реформа.

Българските успехи в Холивуд

Културата е обликът на една страна навън, особено за онези, които не ни познават. Българското присъствие в Холивуд е съществено през последните години. То се усети по-силно и на 95-та церемония по връчването на наградите „Оскар“.

Снимка: Navalni

„Навални“, който получи голямата награда за пълнометражен документален филм, е признание както за цялата продукция, така и за отговорната работа на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не успяваме да оценим големите успехи, да се зарадваме за тях и да ги подкрепим. Нашето общество често се владее от дребни страсти, които са част от народопсихологията ни“, казва д-р Андреева.

Скандалите в киното

Културният сектор у нас е известен по-скоро със скандали отколкото със създаването на една ценностна система. Скандалите във филмовата индустрия се превръщат в част от обществения живот, а такива не липсват и в българската действителност, която от месеци обръща внимание на отношенията между актьорите Юлиан Вергов и Диана Димитрова.

„Трябва да се помисли за етични стандарти, особено в снимачните продукции и тези правила да не допускат агресия под никаква форма“, коментира д-р Андреева.

Тя е на мнение обаче, че този скандал се преекспонира в публичното пространство и че го поставяме във фокуса за сметка на други акценти и проблеми, които трябва да разрешаваме.

Снимка: bTV Бизнес екип

„Струва ми се, че културната ни политика страда от вечните скандали, които трябва да се избягват“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5