1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Обръщаме внимание на Вергов и Димитрова, докато българското кино се тресе (ВИДЕО)

Обръщаме внимание на Вергов и Димитрова, докато българското кино се тресе (ВИДЕО)
 

Културният сектор в България е известен преди всичко със скандалите си

Киноиндустрията у нас претърпява сериозни сътресения през последните две години. За това време бяха върнати около 57 млн. лв. в бюджета, които не бяха изразходвани и това практически спря производството на български филми.

Снимка: bTV Бизнес екип

В Бизнес Видео Подкаст поканихме д-р Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Тя е доказан финансов експерт в областта, който има обяснение за развитието на сектора и прилагането на адекватни политики.

Българската филмова индустрия

„Създаването на филми беше нарушено и през 2021 г. Бюджетът за българско кино е около 30 млн. лв., с които можем да правим по 20 филма с различни бюджети, но трудно бихме стъпили на нивото, на което сме били в т.нар. "Десетилетие на българското кино", когато сме създали някои от най-добрите филми“, подчерта д-р Андреева.

Снимка: Микаел Стефанов

Филмовата индустрия е най-сложният модел на финансиране в българската култура, който не се ограничава в рамките на една фискална година затова и към момента се говори активно за създаването на фонд „Българско кино“.

„Това е един липсващ елемент, който обаче съществува в европейските страни. Важно е да бъде въведен в българската практика, защото може да бъде още един източник на средства за индустрията“, категорична е д-р Андреева.

Снимка: bTV Бизнес екип

През последните години имаме специфичен модел на управление в културния сектор у нас. Влияние оказва и политическата ситуация, на която сме свидетели.

 „Всички се обединяваме около чувството, че Министерството на културата не работи достатъчно добре и мотивирано, за да разрешава проблемите във филмовата индустрия“, поясни д-р Андреева и допълва, че липсата на работещ парламент забавя съществено процесите в българската културна реформа.

Българските успехи в Холивуд

Културата е обликът на една страна навън, особено за онези, които не ни познават. Българското присъствие в Холивуд е съществено през последните години. То се усети по-силно и на 95-та церемония по връчването на наградите „Оскар“.

Снимка: Navalni

„Навални“, който получи голямата награда за пълнометражен документален филм, е признание както за цялата продукция, така и за отговорната работа на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не успяваме да оценим големите успехи, да се зарадваме за тях и да ги подкрепим. Нашето общество често се владее от дребни страсти, които са част от народопсихологията ни“, казва д-р Андреева.

Скандалите в киното

Културният сектор у нас е известен по-скоро със скандали отколкото със създаването на една ценностна система. Скандалите във филмовата индустрия се превръщат в част от обществения живот, а такива не липсват и в българската действителност, която от месеци обръща внимание на отношенията между актьорите Юлиан Вергов и Диана Димитрова.

„Трябва да се помисли за етични стандарти, особено в снимачните продукции и тези правила да не допускат агресия под никаква форма“, коментира д-р Андреева.

Тя е на мнение обаче, че този скандал се преекспонира в публичното пространство и че го поставяме във фокуса за сметка на други акценти и проблеми, които трябва да разрешаваме.

Снимка: bTV Бизнес екип

„Струва ми се, че културната ни политика страда от вечните скандали, които трябва да се избягват“.

Има ли равнопоставеност между мъжете и жените в киното?

Снимка: bTV Бизнес екип

В икономика на културата съществува т.нар. Теория на звездите – колкото по-известна е актриса или актьор, толкова по-висок хонорар получава. Тази практика започва преди десетилетия в американското кино, а Холивуд я следва и до днес.

Важно е и себеусещането на звездите – привличането на големите имена в киното е сериозно перо в бюджета на един филм, защото самото присъствие в продукцията е ключово за реализацията след това.

Снимка: Reuters

„Известността е определяща, полът няма значение“, казва д-р Андреева.

През последните години важен аспект от създаването на филм е да има равнопоставеност и жените да бъдат включени в процеса. Следи се и какво е съотношението на жени продуценти, режисьори и сценаристи спрямо мъжете в сферта. На европейско ниво, например, все още има дисбаланс, но талантът също е водещ при тези професии.

„Едни от най-големите продуценти в България с най-голям брой филми са жени“, пояснява д-р Андреева и отбелязва, че присъствието на жените в кино индустрията у нас е все по-осезаемо и значимо.

Снимка: btvnovinite.bg

Огромен успех видяхме сред женския актьорски състав в тазгодишния победител на наградите "Оскар". 

„Всичко навсякъде наведнъж“ – сблъсък на култури

В първите 10 минути човек се сблъсква с различна реалност във филмовата индустрия, която най-вероятно ще отприщи нова вълна в киното.

Снимка: Reuters

„Има много елементи, които не можем да видим в американската филмова индустрия, още повече в европейската, към която принадлежим“, казва д-р Андреева. Тя коментира и отличията на филмовата академия.

Снимка: Getty Images

„Безспорно признание за актрисата Джейми Лий Къртис. Това е най-безапелационният „Оскар“, връчван досега“, смята тя и допълни, че Мишел Йео също е направила страхотно превъплъщение в образа си.  

 „Този филм трябва да се гледа“, категорична е д-р Андреева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии