1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

За магаретата и хората в киното: Българската Марти срещу Джени от Холивуд

БГ Бизнес

Най-популярните магарета в битка за награди

Водещият на наградите „Оскар“ Джими Кимел изведе на сцената очарователното магаре Джени, което беше „номинирано“ като част от каста на драмата „Баншите от Инишерин“. Безспорно тя спечели сърцата на звездите със своето очарование, но само онези, които са снимали с най-инатливото животно в историята на киното знаят как се държат животните на сцената.

Едно друго магаре стана популярно в последно време в българската кино индустрия и дори спечели наградата „Златна роза“ за най-добър късометражен филм през 2021 г. Притеснения за поведението на главния му герой изпитва и режисьорът на филма „Магаре“ Мартин Негрев, когато сценарият му започва да се превръща в реалност.

„Знаехме, че магаретата са инатливи животни, но нашата Марта във филма се държеше като кротко коте. Да, имахме и някои трудни моменти по време на снимките, заинати се няколко пъти, но процесът не беше страшен, даже бих казал, че всички в екипа се влюбиха в нея“, казва Мартин Негрев за businessnovinite.bg.

Най-страшният момент по време на снимките на българската продукция се оказва сцена край водата.

„Оказа се, че Марта се страхува от вода, далеч от моето очакване, че щом види водата ще бъде лесно и сама ще отиде да пие. Тогава разбрах какво означава изразът „магаре на мост“. Не успяхме да я накараме изобщо да приближи водата“, ни разказва за премеждията той.

Следват още няколко спънки за екипа на филма. Оказва се, че магаретата се страхуват от много неща, като едно от тях са… стълби.  

„Трудна сцена за снимане беше влизането на магарето в къщата на Стамат - главният ни герой във филма, изигран от невероятния Красимир Доков. Та оказа се, че магаретата не обичат стъпала… ама изобщо. Дресьорът Ники ни обясни, че трудно ще я накараме да се качи по стълбите и да влезе в къщата, но успеем ли веднъж няма да има проблем. Та така, имахме бойна задача, някой да накара магарето да влезе в къщата. Доста опити направихме, но без успех, а сцената си наближаваше. И така, в един момент докато ние снимахме нещо без Марта, дойде Александър Пеев от екипа и с огромно радост каза "Влезее". Отдъхнах си“, ни разказва Мартин.

Името на Марта идва по време на снимките, когато изненадания режисьор, който очаква мъжко магаре, получава женско. Краси Доков е човекът, който ѝ дава името "уж", защото снимат през месец март, но Мартин подозира, че донякъде то е закачка и към него.

„Обичам много магаретата, но малко хора знаят, че те са вид, който е на изчезване. Просто хората вече нямат нужда от тях и не ги отглеждат. Това е тъжно. Но тук имам и хубава новина, има едно готино място, неща като приют за магарета и там хората са направили готино място за тях, на което могат да изживяват старините си. Някой ми каза и за магарето на „Оскарите“ и ми стана много забавно“, казва той.

И тъй като киното си е особен и много скъп вид бизнес питаме колко струва да снимаш късометражен филм с най-инатия вид.

„Не мога да го нарека скъпо или евтино, просто защото магарето беше част от филма и нямаше как да го заменим. Но ако мога да отговоря не сантиментално, а по продуцентски. Да магарето беше наето заедно с дресьор, който да се грижи за него. Това е просто необходимо, защото дресьорът освен да ни помага много за самите сцени се грижи за самото магаре, да има храна, вода, подслон и разбира се, да е навреме за снимките. Нашият филм не е високо бюджетен, много хора работеха за него на символични или никакви хонорари и за това съм много благодарен. Разходите по нашето магаре излязоха около 1000 лв., но това дори включи транспорта му от София чак до с. Мандрица. Цените са различни и обикновено това би струвало повече средства, но както казах много хора ни помогнаха да осъществим филма и съм много благодарен“, добавя Мартин Негрев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии