1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Жените в България взимат близо 4 хил. лв. по-малко на година от мъжете

Жените в България взимат близо 4 хил. лв. по-малко на година от мъжете

Жените и пазарът на труда: Висока заетост, но все още ниско заплащане

Заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско, въпреки че разликата се стопява през последните години. Според последните данни през 2021 г. средната брутна годишна заплата на дамите е 16 900 лв., а при мъжете - 20 500 лева. Това казват от Института за пазарна икономика. 

Разликата в заплащането е най-съществена във финансовия сектор, здравеопазването, информационни и телекомуникационни технологии, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на жените е с над 30% по-малко от това на мъжете

Снимка: iStock
Средна брутна годишна заплата на дамите у нас

“През последното десетилетие се наблюдава стабилен и постоянен ръст на заплатите и при двата пола, а разликата намалява. Докато през 2000 г. възнаграждението на жените е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 г. разликата е под 18%”, посочва авторът на изследването, цитирано от ИПИ.

То установява, че докато при жените децата в семейството водят до „загуба“  на заетост, при мъжете е точно обратното –  те са фактор, който увеличава коефициента на заетост, независимо от образованието.

“Очевидното обяснение за противоположния ефект на децата е в разпределението на ролите в семейството, тъй като жените по-често избират да се грижат за децата и домакинството без да търсят формална заетост, а обратно - мъжете се нуждаят от работни места, за да могат да издържат домакинството. Разбира се, има и друго обяснение, а именно, че работещите мъже по-лесно намират партньор, с когото да създадат семейство и деца”, коментират от ИПИ.

Снимка: ИПИ
Работещите жени според възрастта 

Най-висок е делът на жените между 45 и 64-годишна възраст – 49,7%. При най-ниската (15-24 г.) и при най-високата възрастова група (65+ години.) участието на жените е значително по-ниско.

“Това означава, че делът на жените на пазара на труда е съсредоточен в най-активната възраст на трудовия живот, а участието им в работната сила започва по-късно и завършва по-рано спрямо това на мъжете”, посочват авторите на анализа.

Снимка: ИПИ
Работещите жени според мястото, на което живеят

Данните по региони сочат, че в София е най-висок процентът на жените (60%), които участват в работната сила (спрямо 68% при мъжете), а най-нисък е в област Кърджали (36% участие на жените и 43% - на мъжете).

Областите с най-малка разлика в дела на работната сила между двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник, а с най-висока – Добрич, Търговище и Шумен.

Снимка: iStock
По професия

Изборът на професия е силно повлиян от традиционните роли на пола. Затова най-голям брой жени са наети в образованието, здравеопазването и социалните дейности (над 80%), с други думи в сектори, свързани с работата с хора.

Снимка: iStock

На другия полюс - с под 20% наети жени, са традиционно доминираните от мъжете сектори, като строителството и добивната промишленост.

“Данните показват, че в секторите, в които е необходим личен контакт и работа с хора, са заети предимно жени, а в тези, в които се изисква основно физическа сила, преобладават мъжете”, коментира Зорница Славова, старши икономист в ИПИ. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии