1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Икономист: Опашките за олио през 2022 г. бяха перфектна схема за увеличение на цените (ВИДЕО)

Икономист: Опашките за олио през 2022 г. бяха перфектна схема за увеличение на цените (ВИДЕО)

Институциите показват, че подобни практики се толерират

 

Голямото поскъпване на хранителните стоки у нас е факт. То се усети по джобовете ни още през 2022 г., когато осъзнахме, че по-високите цени в магазините не са само анализи и статистика.

 

Вече не сме просто недоволни потребители, а хора, които се замислят, докато пазаруват. Ако преди година разбирахме действията на търговците, провокирани от фактори като пандемия, война, съответно растяща инфлация, по-високи разходи на бизнеса за енергоносители, суровини и производство, то днес виждаме, че светът се възстановява, макар и поетапно, че тенденциите са към спад в цените, но у нас се случва точно обратното – основни стоки продължават да поскъпват.

Икономисти се обединяват около това, че има проблем, който не е намерил своето решение навреме, а сега трябва да се мисли за мерки, които да доведат до нормализиране на цените.

Снимка: bTV Бизнес екип
Нямаше как да пропуснем темата, която вълнува всички ни не само като потребители, но и като общество, затова поканихме експерта Георги Ангелов, който представи своята гледна точка в Бизнес Видео Подкаст и отговори на следните въпроси:

  • Как се стигна до това повишение на цените на основните храни?
  • Може ли държавата да се намеси с мерки на пазара?
  • Каква е функцията на антимонополните органи в определянето на пазарната политика?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии