1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Икономист: Инфлацията има и положителни страни

България се превръща в учебник по грешна икономическа политика, казва експертът Димитър Събев

 

Скокът на инфлацията през последната година е провокиран от войната в Украйна. Цените се повишиха, което рефлектира и върху нивата, които отчитаме на годишна база. Те обаче няма да бъдат постоянни. Прогнозите до края на 2023 г. са свързани със спад в инфлацията. Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст икономистът Димитър Събев.

Снимка: bTV Бизнес екип

Инфлацията, макар и силно неприятна на макроикономическо ниво, има и някои положителни страни – ако видим статистиката за заетостта у нас, ще разберем, че толкова високи нива не е имало в нито един момент от новата стопанска история на страната ни“, отбеляза икономистът.

По думите му, инфлационните нива, които наблюдаваме, са свързани с ускоряване на икономическата активност.

Скорошно проучване на финландската компания за потребителско кредитиране Ferratum показва тревогите на хората в 13 европейски страни, провокирани от актуалната икономическа ситуация.

Данните също отчитат, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите у нас – едва 35% от анкетираните споделят, че възнагражденията им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на повишението на цените.

Снимка: bTV Бизнес екип

В капиталистическото общество, в което живеем, независимо дали ни харесва, или не, всеки човек трябва да се грижи сам за себе си“, коментира икономистът.

Политическата несигурност е другият фактор, който се отрази силно негативно на икономиката.

„Първата най-видима и проблемна линия е, че политиците всяват страх и когато търсят подкрепа от избирателите, те ги убеждават, че икономическото ни състояние се влошава. Затова и чуваме все повече негативни коментари в предизборните кампании“, смята Събев.

Той е категоричен, че несигурната политика вреди на икономиката. Това състояние води до дестабилизация, до отказ от чуждестранни инвестиции, а самият цикъл от избори, в който се въртим, единствено задълбочава проблемите, които трябва да разрешаваме.

България се превръща в учебник по грешна икономическа политика – допуснахме всяка една грешка, на която бяхме способни“, анализира икономистът и допълва, че решенията трябва да бъдат силно политически, не популистки, ако искаме страната ни да съществува като икономика.

И още от темите в Бизнес Видео Подкаст:

Какъв е икономическият потенциал на планинските региони?

Какво трябва да направим за регионите, в които са разположени въглищните ни централи?

Какви стъпки трябва да направи България към реализирането на справедлив преход?

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5