1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

С какви трикове ни карат да пазаруваме повече в магазина?

БГ Бизнес

Човек от кухнята разкрива интересни похвати на веригите

Замисляли ли сте се защо магазините масово слагат плодовете и зеленчуците на входа? Отговорът е съвсем прост и се касае за маркетингова стратегия.

"Задължително вече всички магазини, като влезеш, трябва да минеш покрай зеленчуците на входа. Като влезеш и видиш много цветове, ти се отваря апетита и съответно искаш да купиш повече неща, отколкото си влязъл да купиш", казва Емил Борисов, който е работил около 5 години в една от големите вериги супермаркети, пред БНР. 

По думите му има правило, което е, че на нивото на очите се слагат скъпите продукти, а евтините винаги са най-отдолу, като подсъзнателно те карат един вид да се принизиш, да се наведеш и да те хване срам да си купиш евтиния продукт.

Според Борисов в големите вериги отдавна подреждат стоките си по определени правила. Трикове, които действат на подсъзнанието и ни стимулират да купуваме понякога и излишни неща.

Когато се пуснат на добри цени стоки от първа необходимост, те винаги свършват за минути, споделя опита си Емил Борисов. Купуват и търговци от малки магазини, което е принудило част от веригите да въведат ограничения. Стоките с по-малък срок на годност винаги са най-отпред, казва Емил.

Снимка: iStock

Националната статистика излезе с притеснителните данни, че три-четвърти от населението има проблеми да покрива всекидневните си разходи. Затова и промоциите в магазините грабват все повече окото на хората и се превръщат в ключов елемент на пазаруването.

В началото на пандемията рафтовете оставаха без основни продукти, а в последно време пазаруването на промоционални стоки се превърна в изключително важен елемент за мнозина. Според психоложката и мениджър на магазин за бижута Аница Хугасиян потребителите в момента се делят на три групи:

"Първата група е тази, която изведнъж сви бюджета, започна да прави по-сериозни икономии, да си складира примерно кешови пари. Втората група обхваща този модел личности, които изведнъж дадоха една оценка за нещата и казват – ами, почваме да харчим, че не знаем какъв ще е утрешния ден, нали? И в един момент влизат в такива излишни харчове, които към този етап от техния живот те нямат нужда от тях."

В третата група попадат хората, които са започнали да инвестират парите си, например в имоти, казва още Аница Хугасиян. Според нея много от търговците се опитват да оцелеят след пандемията и търсят начини да стимулират клиентите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии