1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Инфлацията изяде средствата за солари за домакинствата

Ако инсталациите не отговарят на изискванията, те може да са опасни, коментира д-р Веселин Тодоров в Бизнес Видео Подкаст

 

Все още няма конкретна дата кога ще бъдат отпуснати средствата към домакинствата за изграждане на инсталации от слънчеви панели.

Това каза в Бизнес Видео Подкаст д-р инж. Веселин Тодоров, председател на Solar Academy България.

Парите трябваше да тръгнат по план на 1 февруари, но от Министерството на енергетиката обясниха, че срокът се отлага, за да се преработи целият пакет от документи за кандидатстване. Условията за кандидатите трябва да бъдат опростени, поясни експертът, но дори една малка грешка в документа може да повлияе на целия процес.

"Интересът към инсталациите е изключително голям и финансирането, което е предвидено, няма как да бъде достатъчно за всички домакинства, които ще искат да се включат в програмата", поясни д-р Тодоров. Те ще могат да кандидатстват за до 15 хиляди лв. безвъзмездна помощ за изграждане на фотоволтаична инсталация до 10kWp, като ще трябва да съфинансират 30% от стойността на инсталацията.

Тези, които не успеят да се класират за участие в програмата, ще трябва сами да поемат изграждането на инсталациите.

Експертът е категоричен, че инфлационните процеси са се отразили негативно и върху броя на домакинствата, които ще могат да се възползват от финансирането. Изчисленията показват, че то ще бъде достатъчно за между 10 и 12 хил. семейства.

„Можем да тълкуваме това по следния начин – инфлацията изяде средствата за домакинствата“, заяви д-р Тодоров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии