1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Стойне Василев: Плащай първо на себе си, за да спестяваш

Стойне Василев: Плащай първо на себе си, за да спестяваш

В новия епизод на Бизнес Видео Подкаст гостува авторът на книгата "Умни пари" Стойне Василев

Кризите и големите финансови фалити в България направиха повече за личните финанси. По време на криза разбираме, че темата за управлението на личните ни средства е важна. Кризите са най-добрият учител.

Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст Стойне Василев, независим личен финансов консултант, основател на SmartMoney.bg и автор на книгата „Умни пари“, който от 12 години се занимава с темата за управлението на личните финанси.

Експерти казват, че кризите си приличат и колкото и да мислим, че всяка следваща е различна, то не е така. Те идват, за да регулират и изправят някакви несъвършенства и недостатъци.

„Не съм от хората, които казват, че всичко приключва с кризата, но е добре да бъдем подготвени“, смята експертът.

Спестяването е едно от най-трудните неща.

„Още в началото на месеца заделям някаква част от доходите си, започнал съм от малки суми, колкото мога. Принципът е много популярен – плащай първо на себе си“, обясни консултантът.

По думите му, когато заделяме пари в началото и си подредим финансовите приоритети за месеца, това не значи, че се лишаваме от нещо.

Снимка: Стойне Василев - личен архив

„Парите, които спестяваме, са инвестиция в нас самите. Посланието е, че искаме да живеем добре и в бъдеще“, каза експертът.

Когато постигаме добри резултати, можем да изграждаме навиците. Важно е да имаме цел. Една от най-важните концепции в личните финанси е защо спестяваме, защо го правим.

„Ние не мислим за бъдещето. Всичко е месец за месец или ден за ден. Да спестяваш, значи да мислиш за бъдещето“, категоричен е Василев.

Дали е цел, или визия – трябва да знаем какво искаме да постигнем. Това е стимулът да заделяме пари.

Личните финанси са индивидуални за всеки един от нас. Над 95% от българите, например, спестяват, за да постигнат финансова независимост. Втората най-популярна цел у нас е да заделяме за образованието на децата ни, за по-добър старт в живота им и третата най-значима мотивация е свързана с инвестиция в недвижими имоти.

„Всеки от нас управлява парите си по различен начин, защото хората сме различни“, заключва експертът. Това е и едно от големите предизвикателства в работата му като консултант.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии