1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Донев: Над 30% е надценката на храните в магазините

Донев: Над 30% е надценката на храните в магазините

Правителството започва контрол върху формирането на цените на стоки и услуги

"Всички финансови институции в страната направиха анализи за цените на стоките и услуги. Резултатите показаха, че има разлики от 30% и повече в цените между производител и краен търговец. Въвеждаме механизъм за контрол по цялата верига на доставките от производител до щандовете на магазините", обяви на пресконференция служебният премиер Гълъб Донев.

"Този механизъм, който ще създадем, има за цел да привлечем българските граждани да бъдат в основата на контрола на цените. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да толерираме необсновано нарастване на цените по веригата", добави премиерът. 

Той добаве, че ще бъде показана нелоялната търговска практика, така че потребителите на бъдат наясно къде се получава изкривяването на цените. "Ще бъдем безкомпромисни в контрола независимо дали производителя е български или не. Това ще става чрез агенция "Митници" и БАБХ", каза още Донев. 

Според него ще бъдат проследени не само формирането на цените, но и на печалбите на търговците. Мониторингът ще бъде ежедневен. 

"Огромната разлика идва при крайните търговци, по магазините. Това говори за проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно. Ние нямаме Закон за търговия на храни, а би трябвало да имаме", добави Донев.

За да бъдат полезни потребителите в целия процес, трябва да подават сигнали към КЗП. Ще направим сайт, в койтохората ще могат да се информират за това какво се предприема в тази посока. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии