1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Преди поредните избори: Има ли България шанс за еврозоната

Преди поредните избори: Има ли България шанс за еврозоната

Постижима ли е все още целта – България да въведе еврото от 1 януари 2024г. ?

 

По-малко то два месеца остават до поредните парламентарни избори у нас. 48-то НС се разпусна оставяйки на първо четене ключови закони, които са условие за членството на България в еврозоната. Същевременно банките и БНБ работят усилено по техническата подготовка на системите за плащания в евро.

Постижима ли е все още целта – България да въведе еврото от 1 януари 2024г. ?

Според икономиста Георги Ангелов, в  момента шансовете на страната ни са 50 на 50. „Намалява вероятността да стане от 2024г. точно заради факторите, които изброихте - Народното събрание се разпусна скоропостижно, прие на първо четене необходимите зaконопроекти, но не и на второ четене.

Това би могло да се поправи от следващото народно събрание, но много се разтеглят сроковете във времето и е по–трудно да се случи пък и не знаем какво ще направи следващото народно събрание“, казва Ангелов.

Инфлация и избори

Освен необходимостта от парламента за гласуване на законови поправки, пречка по пътя към еврото може да е и инфлацията. „Трябва да я свалим по-отчетливо за да покрием критерия за инфлацията. Което все още не се е случило, стигнахме пика, но все още не е спаднала до нива, които да ни казват уверено, че можем да влезем 2024“, казва Георги Ангелов.

Въпрос на дипломация

В следващите няколко седмици служебното правителство ще трябва да обясни на страните от еврозоната и на ЕЦБ ситуацията, но също така, трябва да ги убеди да ни дадат още време. „Трябва да убеди държавите от еврозоната да не хлопват врата, а да изчакат да дойде следващото народно събрание, за да имаме шанс да приемем тези закони. Но тук наистина вече е въпрос на дипломация и да ни дадат малко повече време. Ако това не се случи, съответно риска, да не влезем 2024 се увеличава“, казва икономистът.

Без мнозинство и парламент няма да се получи?

Дори България да получи „зелена светлина“ за членство в еврозоната, отново ще бъде необходим работещ парламент.  Трябва да се приемат много закони свързани с еврозоната. Много институции и функции ще се променят и това минава през съответната промяна в законодателството, през  т.нар. закон за въвеждане на еврото.

Снимка: bTV

„Т.е. без парламент няма да стане, трябва да го имаме предвид. Ако сме в постоянна политическа нестабилност няма как технически да станат тези неща, защото се изисква много работа и много подготовка и на институциите, на банките, на софтуери и на данъчната администрация. Т.е. без правителство и действащ парламент няма да стане“, казва Георги Ангелов и допълва, че трябва да се положат максимални усилия, зада не се загуби тази една година подготовка.

Затвори ли се прозорецът сега не е ясно кога ще се отвори пак

Затвори ли се прозорецът сега не е ясно кога ще се отвори пак. Георги Ангелов припомня, че Балтийските държави чакаха 6-7 години след като бяха отхвърлени. Според рейтинговата агенция „Мудис“,  България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии