1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

От кога на етикетите у нас ще има цени в лева и евро?

България цели да въведе единната валута от 1 януари 2024г.

 

Според досегашната практика за приемане на държава в еврозоната, Съветът на Европа определя фиксиран обменен курс на националната валута към еврото приблизително шест месеца преди датата за членството. У нас курсът е изрично фиксиран 1,95583 лева за 1 евро.

Цени в лева и в евро на етикетите

В националния план за въвеждане на еврото у нас е записано, че месец след това решение, ще влезе в сила изискване за задължително обозначаване на цените едновременно в лева и евро. Това означава, че ако България получи зелена светлина за членство в т.нар. „Клуб на богатите“ от 1 януари 2024г., две цени на етикетите, в лева и евро, можем да видим още в началото на лятото – още през юни или юли. България се учи от опита на Хърватия, там две цени на етикетите бяха въведени 6 месеца преди въвеждането на еврото.

Колко дълго ще имаме две цени на етикетите?

Това задължение ще продължи да бъде в сила 12 месеца от датата на приемане на еврото, т.е. до края на 2024г.  През първия месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в България левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., и двете валути ще бъдат законно платежно средство у нас до 31 януари 2024 г. включително. След изтичането на този един месец, еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

Плащаме в лева, връщат ни евро

Едномесечният преходен период ще спомогне да се осигури постепенен преход към новата валута, пише в Националния план за въвеждане на еврото в България. През този един месец гражданите ще могат да плащат и в двете валути в търговските обекти и центрове за услуги. От друга страна, търговците трябва да връщат рестото на клиентите си изключително в евро, освен ако не могат да го направят от практически съображения.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии