1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ще има ли цифрово евро и какво ще представлява то?

Финанси

ЕЦБ проучва ефекта от евентуалното въвеждане на цифровата валута

Над 346 милиона европейци използват евробанкноти и монети. Европейската централната банка, заедно с останалите централни банки от еврозоната, проучват дали да въведат цифрово евро. Стремежът на ЕЦБ е да отговори на все по-голямото търсене на дигитални плащания.

  • Какво би представлявало цифровото евро?
  • Ще замени ли физическото евро?
  • Кога можем да очакваме цифрово евро?

Снимка: АИКБ
Какво би представлявало цифровото евро?

За разлика от криптовалутите, цифровото евро ще има стойност гарантирана от Европесйката централна банка. Подобно на криптовалутите цифоровото евро ще бъде виртуален актив. Но за разлика от криптовалутите, които нямат банкова организация, която да ги създава,  разпространява и гарантира, цифровото евро ще бъде емитирано от ЕЦБ

„Ако имаме цифрови пари, емитирани от централната банка, те ще служат като котва на стабилност за платежната и паричната система, казват от ЕЦБ. Освен това цифровото евро би засилило паричния суверенитет на еврозоната и би стимулирало конкуренцията и ефективността в европейския сектор на плащанията, допълват от институцията. 

Ще замени ли цифровото евро парите в брой? 

Не, цифровото евро няма да замени физическата валута. То ще допълва парите в брой, за да направи плащанията още по-лесни и сигурни в дигитална среда. Цифровото евро би представлявало електронен еквивалент на парите в брой. Цифровата валута ще допълва банкнотите и монетите, предоставяйки на гражданите още един начин на плащане, обясняват от Европейската централна банка.  

Какви биха били плюсовете и минусите на цифровата валута? 

Европейската централна банка все още е на етап проучване. Амбицията на финансовата институция обаче е цифровото евро да бъде достъпно, стабилно, сигурно, ефективно и в съответствие със закона. „Също така ще осигурим най-високо ниво на неприкосновеност на личния живот“, казват от ЕЦБ.

А преди дни високопоставен представител Европейската централна банка, цитиран от Франс прес и БТА, заяви, че „бъдещото евро никога няма да бъде програмируема валута, ограничена в употребата си“. Това означава, че ЕЦБ няма да може да налага ограничения за начина, по който това цифрово евро може да се харчи, що се отнася до естеството на покупките, мястото или момента, когато са направени. 

Кога можем да очакваме цифрово евро?

Проучванията дали да се въведе цифрово евро започанаха през есента на 2021 г. Очаква се пълният анализ да е готов през октомври тази година. „Анализираме как би могло да бъде разработено и разпространявано цифровото евро и какво въздействие би могло да окаже върху пазара.

Снимка: iStock

След това ще решим дали реално да започнем процеса на разработването му“, казват от ЕЦБ. Евентуалното решение на ЕЦБ да емитира или не цифрово евро ще бъде взето на по-късен етап, след като Европейският парламент и Съветът на ЕС приемат законовата рамка. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии