1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Защо големият банкер Джей Пи Морган не се качи на "Титаник"?

Корпоративни истории

"Всеки може да бъде милионер, но, за да бъдеш милиардер, ти е нужен астролог", казва приживе Морган

Джей Пи Морган е бил изключително успешен американски бизнесмен и финансист. Към момента на смъртта си той има нетна стойност, коригирана спрямо инфлацията, около 45 милиарда долара, показва справка в Wikipedia.

Малко история

Той е най-известен като ръководител на банковата фирма J.P. Morgan and Co. и с дългата си и успешна кариера на Wall Street.

Имуществото му е струвало 68,3 милиона долара. Половината от тази стойност се дължи на неговия дял в банките в Ню Йорк и Филаделфия.

През 1871 г. Морган си партнира със семейство Дрексел от Филаделфия, за да създаде фирмата Drexel, Morgan & Company. След смъртта на Антъни Дрексел фирмата е преименувана на J. P. Morgan & Company през 1895 г. Неговата фирма се радва на тесни връзки с компанията на баща му, J. S. Morgan & Company, както и с други водещи фирми като Drexel & Company от Филаделфия, пише biography.com.

Неговият основен бизнес модел се съсредоточава около поемането на проблемни предприятия и реорганизирането на техните структури и управление, така че да станат отново печеливши. 

След смъртта на баща си през 1890 г. Морган поема контрола върху компанията J. S. Morgan & Co.

От 1890 г. до 1913 г. общо 42 различни големи корпорации са били организирани от J. P. Morgan & Company или техните ценни книжа са били подписани от J. P. Morgan & Company. Тези корпорации включват American Telephone & Telegraph, International Mercantile Marine Company, General Electric, Federal Steel Company и United States Steel Corporation.

По време на паниката от 1907 г. той организира коалиция от финансисти, която спасява американската парична система от колапс. 

Всеки успешен бизнесмен обаче има е неуспешни начинания. Една от по-забележителните му лоши инвестиции била, когато той дал на изобретателя Никола Тесла 150 000 долара (еквивалента на 4 609 800 долара през 2019 г.) за изграждане на трансатлантическа безжична комуникационна система в замяна на 51% контрол върху патентите. Тесла обаче не спазил договора и начинанието пропаднало.

Морган и астрологията

Джей Пи Морган бил голям почитател на астрологията и често се допитвал за съвети до майката на съвременната американска астрология - Еванджелин Адамс.

Автор е на извесната реплика: "Всеки може да бъде милионер, но, за да бъдеш милиардер, ти е нужен астролог".

Банкерът е трябвало да се качи на "Титаник" на 10 април 1912 г. Астроложката обаче не му позволила. „Не се качвайте на Титаник“, категорична била тя.

Снимка: https://www.youtube.com/watch?v=4LKS5TSXFVI

Години след това съвременните астролози са категорични, че Адамс е видяла опасността от инцидент в астрологичната карта за деня на тръгване на кораба. Те са категорични и че от астрологична гледна точка е било съвсем ясна опасността. 

Морган се интересувал от древна история и финансирал професор по асириология в университета Йейл през 1910 г. Колекцията му в библиотеката на Морган в Ню Йорк включва клинописни плочки. Те със сигурност предполагат интерес към култура със силна астрологична традиция. Морган спонсорира археологически разкопки в Харге, Египет, през 1912 г., където Еванджелин Адамс е поканена за съдействие.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии