1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Да станеш известен на 60 години: "История за създаването на KFC"

Корпоративни истории

В момента компанията има около 20 000 ресторанта в 118 страни

 

Усмихнатото лице на полковник Сандърс се превърна в икона на индустрията за бързо хранене. Малко са местата по света, където двойникът на Дядо Коледа остава неразпознат.

Упоритата работа и решителността в лицето на лошия късмет и дори по-лошата от него преценка в крайна сметка носят успеха на Харланд Сандърс. Но този успех не идва бързо.

Роден през 1890 г. в Индиана, Сандърс се научава да готви след смъртта на баща си, когато е само на 6 години. В тийнейджърските си години той напуска училището и дома си, за да се запише в армията, но е уволнен преди 17-ия си рожден ден.

Тук идват неприятностите...

Железопътните линии привличат интереса на 16-годишния Сандърс.

 „Ако нещо в онези дни е имало бъдеще за млад мъж, пълен с амбиции, това са железниците на страната“, пише той в автобиографията си. Именно там си намира работа като човек, който изпразва пепелта от двигателите.   

Някъде по маршрута между Шефилд и Джаспър, Алабама суровият му нрав надделява и скоро е уволнен заради неподчинение.

Всъщност  да се задържи на работа е трудно за младия полковник. В 20-те и 30-те си години той редува поредица от провалени работни места и неуспешни бизнес начинания. Дори краткотрайната му юридическа кариера приключва бързо, след като се сбива със собствения си клиент, а малко по късно е уволнен и от застрахователния бизнес.

Той основава първия си стартъп на 30-годишна възраст – фериботна услуга по река Охайо. За съжаление, мост, построен наблизо, прави услугите му излишни и това му начинание също с еоказва провал. Следващата му идея за бизнес с маслени лампи, се проваля, когато електричеството достига и до селските райони на Америка.

Снимка: iStock
2 правила на основателя на KFC

Поредицата от неуспехи не възпира ентусиазма на Сандърс за упорита работа. Той пише в автобиографията си:

„Имам само две правила: Правете всичко, което можете, и правете най-доброто, което можете. През 1927 г. Сандърс поема ръководството на бензиностанция Standard Oil в Никълъсвил, Кентъки, но след Голямата депресия е принуден да затвори през 1930 г.

През същата година той отваря втория си сервиз в Корбин, Кентъки, където започна да продава домашно приготвеното си пиле на шофьори на камиони за малко допълнителни пари.

„Ако предлагате добро пържено пиле с картофено пюре, сос и зеленчуци, вие давате най-доброто, от това, което американската маса може да предложи“, добавя той.

Сандърс в своята автобиография

Следващите скандали обаче не закъснява. По това време Сандърс влиза в спор с местния състезател Мат Стюарт заради боядисан с жълта боя знак. Стюарт застрелва и убива мениджър от компанията на Сандърс, като получава 18-годишна присъда за убийство.

Снимка: global.kfc.com/our-heritage/
Капан за лош късмет

Sanders Court and Café стават успешни, и дори спечелват на Сандърс званието му „полковник“. Губернаторът Руби Лафун го произвежда в чин полковник на Кентъки през 1935 г. Но въпреки този връх, лошият късмет продължава да го преследва.

На 49-годишна възраст Сандърс купува мотел, но се налага да го продаде след началото на Втората световна война. Винаги издръжливият Сандърс го използва като възможност, да преустрои ресторанта, направи го по-голям и започна да пържи пилето си под налягане, за да ускори процесите на готвенето. Техниката е създадена с идея да се превърне в ключова част от бъдещия му франчайз за пилета.

Снимка: iStock
Въпреки това, през 1956 г. е пусната в експлоатация нова магистрала, заобикаляща неговата бензиностанция. Сандърс фалира и се налага да продаде всичко, като му остава само чека за социално осигуряване от 105 долара на месец, за да направи един последен опит за успех. По това време е на 60 години.

Той всъщност вече е осигурил първия си франчайз Kentucky Fried Chicken няколко години преди това, през 1952 г. в Солт Лейк Сити, Юта. Сандърс минавал през града, когато спрял в заведение за бургери, собственост на неговия познат Пийт Харман като по време на гостуването приготвя специалната си  рецепта за Харман и семейството му. Харман намира пилето за толкова вкусно, че го изпробва в закусвалните си и го прави неизменна част от менюто си.

Снимка: iStock

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии