1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как различните държави се борят с инфлацията?

Как различните държави се борят с инфлацията?

Вижде къде инфлацията е най-ниска и най-висока

Инфлацията продължава да бъде проблем в почти всички европейски държави. Въпреки че държавите взимат мерки, все още трудно овладяват покачващите се цени. Къде инфлацията е най-висока и къде най-ниска? Държавите с най-ниска инфлация са Лихтенщайн и Швейцария, там тя е 3,3%. Испания инфлацията към момента е 5,9%, в дания е 7,7%, а в Германия - 8,7%, показва справка на tradingeconomics.com.

С най-висока инфлация и Турция, където цифрите стигат до 57,7%.  В Унгария е 25%, в Чехия е 17,5%. България се нарежда сред държавите с висока инфлация, като към момента тя е 16,5%.

В световен мащаб държавата с най-ниска инфлация е Макао, където тя е едва 0,7%, а най-висока е в Зимбабве- 230%.

Как различните държави се борят с инфлацията?

Във Франция правителството предприе няколко мерки от ноември, за да защити покупателната способност на домакинствата. Цената на газа и електричеството е замразена чрез така наречения "тарифен щит". Надбавка за инфлация от 100 евро е изплатена на всички, чийто доход е под 2000 евро нетно на месец. Ваучер за енергия от 100 евро е раздаден на тези с най-ниска доходна група.

Снимка: iStock

Снимка: iStock
Още през лятото министър-председателят на Испания Педро Санчес представи своя втори антикризисен пакет за борба с ефектите от инфлацията и подпомагане на най-нуждаещите се. Най-важните мерки от пакета са въвеждането на извънредни данъци за електроенергийните компании и банките, насърчаването на социалните жилища, временна субсидия за местния обществен транспорт и допълнителни плащания за стипендии, пише ips-journal.eu.

При електроразпределителните дружества и банките целта е да се премахнат за данъчни цели т. нар. свръхпечалби, които са реализирани при повишаването на цените. Чрез данъчното облагане на електрическите компании испанското правителство очаква да събира 2 милиарда евро годишно. 

Вторият кризисен пакет, който включва допълнителни мерки в областта на здравеопазването, регионалното сближаване и селското стопанство, допълва разпоредбите, които вече са влезли в сила по-рано. Освен това се прилагат амаляването на ДДС върху електроенергията (от 21 на 5 на сто), еднократното плащане от 200 евро за всички лица, семейства и самостоятелно заети лица с доход на домакинство под 14 000 евро годишно, повишаване на базовия доход за най-бедните с 15 на сто и други.

Германия отдели 200 милиарда евро за защита на домакинствата и бизнеса от рязко нарастващите разходи за енергия след руската инвазия в Украйна. Фондът от няколко милиарда евро е създаден, за да гарантира, че Германия може да се справи с последиците от покачващите се цени.

В Чехия правителството реши да въведе така наречената енергоспестяваща тарифа от 1 октомври. Това има за цел да предостави на домакинствата фиксиран размер на подкрепа, за да могат да плащат разходите си за енергия. Общо 30,5 милиарда крони (приблизително 1,3 милиарда евро) са предвидени за това в бюджета. 

В Португалия най-уязвимите домакинства бяха освободени от два данъка, за да намалят сметките си за електроенергия. Кипър възприе същата логика през ноември, като намали ставката на ДДС от 19% на 5% върху сметките за електричество на най-бедните хора за шест месеца.

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии