1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Все повече българи плащат сметките си с помощта на заеми

Все повече българи плащат сметките си с помощта на заеми

Всеки трети нашенец е свил разходите за храна

Нарастване на търсенето на малки заеми за заплащане на битови сметки заради инфлацията, отчита проучване на финландската компания за гъвкави финансови решения и потребителско кредитиране Ferratum, съобщават от компанията. Проучването отразява въздействието на инфлацията върху бюджетите на домакинствата в 13 европейски държави, включително България. Проведено е онлайн между 27 октомври и 11 ноември м.г. сред 7831 участници на възраст от 18 до 60 години с ниски, средни и по-високи доходи, пише БТА. 

Според данните 54 процента от анкетираните в България твърдят, че в резултат на инфлацията изпитват затруднения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Данните показват, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите у нас - едва 35 процента от анкетираните споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията.

Отчита се тенденция много домакинства да свиват разходите си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които спестяват българите, а към тях вече се добавят и разходите за храна, показва проучването. Един от трима или 35 процента от запитаните посочват, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима или 65 процента от анкетираните споделят, че са свили разходите си за забавления и почивки. Според данните румънците и хърватите също намаляват разходите си за пътувания, но много по-малко от разходите си за развлечения в сравнение с българите.

Проучването показва още, че българите с оптимистично очакване за финансовото си състояние през 2023 г. са повече  - 44 процента спрямо средно 30 процента оптимисти в останалите европейски държави. Тези, които смятат, че през настоящата година ще имат по-малко пари за харчене, са 34 процента на фона на средно 33 процента песимистично настроени потребители от другите европейски пазари. Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните, които пораждат сериозно безпокойство, се отбелязва в проучването. 

По отношение на спестяванията през 2021 г. само 22 процента от анкетираните българи споделят, че спестяват по-малко от един процент от доходите си. Към 2022 г. техният дял е 66 процента. Делът на тези, успели да спестят над една пета от доходите си за 2021 г., спада от 27 процента на 8 процента през миналата година, според допитването.

"Проучването Ferratum Insights помага да разберем нуждите на нашите клиенти от финансови услуги и подкрепа в контекста на актуалната икономическа ситуация. Живеем в бурни времена с милиони уязвими домакинства в цяла Европа, които са силно засегнати от инфлацията и търсят начин да се справят с ефектите от нея. С проучването искаме да подчертаем, че това наистина е паневропейски и глобален феномен", казва Кристиян Каякас, главен изпълнителен директор на Ferratum. "Нашето послание е да бъдете разумни и ако е необходимо, да опитате да намалите несъществените разходи – нещо, което както виждаме от проучването, обществеността вече прави", добавя Каякас. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии