1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Британската рецесия може да бъде много по-лоша от очакваното

Свят

По-високите данъци и влошаваща се перспектива са основни виновници, смятат анализатори

Предстоящата рецесия в Обединеното кралство може да бъде два пъти по-лоша, отколкото се смяташе досега, според водещи икономически анализатори в авторитетна бизнес консултантската компания, пише БНР.

Намалената държавна подкрепа, по-високите данъци и цялостната влошаваща се перспектива кара анализаторите на компанията Ernst & Young да направят заключение, че следващите три години могат да бъдат по-лоши, отколкото бяха очакванията преди три месеца.

През октомври компанията прогнозира свиване с 0,3% на брутния вътрешен продукт през тази година, последвано от ръст с 2,4% през следващата и с 2,3% през 2025 година. Но в актуализираната прогноза, публикувана днес, се говори за спад на БВП с 0,7% тази година и растеж от 1,9% за 2024 година и от 2,2% за 2025 година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тази прогноза е в противоречие с публикуваните наскоро икономически данни и настроения от Световния икономически форум в Давос, където бяха изразени предположения, че глобалните перспективи не са толкова мрачни, колкото се смяташе първоначално.

Председателят на EY за Великобритаиня Хюел Бол каза, че икономическите перспективи за Обединеното кралство са станали по-мрачни от прогнозите през есента и то може би вече е в една от най-големи рецесии в "живата памет".

За рецесия на Острова обаче все още не може да се говори със сигурност, тъй като неочаквано икономиката отбеляза ръст от 0,1% през ноември, така че всичко ще зависи от показателите за декември, които ще определят дали икономиката се е свила за тримесечието.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии