1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Как да спасим парите си при висока инфлация?

Финанси

Прости правила ще ви помогнат да организирате бюджета си

В средата на зимата  в началото на новата година една от големите ни тревоги е високата инфлация, която за хранителните стоки от малката потребителска кошница е най-висока.

Според експерти обаче, ще ни се наложи да живеем с по-висока инфлация в следващите месеци и дори години. Затова е важно да се информираме и си направим лична сметка как да се справяме с тази финансова пандемия. 

Снимка: iStock
Има ли начин да спасим парите си от галопиращата инфлация?

За да запазим покупателната си способност трябва да преследване две цели – да увеличим доходите си и да оптимизираме разходите и спестяванията си, пишат от "Активни потребители".

На първо място са доходите. Ако получаваме заплата трябва да правим постъпки нашата заплата да се увеличи. Ако сегашният работодател не е съгласен или има някакви възражения, можем да сменим работодателя, тъй като все още пазарът на труда е много развит и безработицата е ниска.

На второ място е оптимизирането на разходите, защото ни очаква увеличение на лихвите по кредитите. Много хора с дългосрочни кредити (напр. ипотечни) ще бъдат засегнати от тези процеси.

И накрая стигаме до спестеното - как можем да спасим донякъде нашите спестявания. Най-лошата опция е, те да стоят в банка, ако лихвите по депозитите не тръгнат бързо нагоре. С изключение на оборотни пари и малко пари за черни дни, които може да ни трябват за следващите месеци, е добре да помислим как можем да ги инвестираме.

Имотите поне засега предлагат такава възможност, защото цените им все още нарастват и от тях можем да получаваме доходи по два начина – от наемите и от увеличението на цената. Но трябва да сме много внимателни, защото цените на имотите вероятно няма да растат толкова бързо и не всички цени се движат с еднакви темпове.

Опцията за даване под наем също не е безусловна, ако се отчитат неизбежните разходи, свързани с това - накрая сметката може да не излезе. Според брокери и икономисти, в момента чистата доходност от наеми е една от най-ниските, между 2,5 – 3% при инфлация от близо 17%. Златото също имаше доста спад от пиковете, които се получиха тази година. На фондовите пазари акции, облигации също така не са добра инвестиция, ако нямате нужните познания. 

Бъдете предпазвили с кредитите - вноската по кредитите да не надвишава 15 – 20% от доходите. Това е нещо, което реално ние може да направим и не зависи толкова от пазара. 

Бързи мерки

Създайте фонд за спешни случаи

Създаването на фонд за спешни случаи е добър начин за предотвратяване на лоши финансови ситуации, когато възникнат неочаквани разходи. Представете си, че сметката ви за застраховка или електричество внезапно се покачи, но не сте взели предвид това при бюджета. Когато инфлацията е висока, тези ситуации възникват по-често, пише bondora.com.

За да създадете финансов буфер (известен още като спешен фонд), трябва да заделяте определена сума пари всеки месец.

Снимка: iStock
Харчете по-малко, без да навредите на стандарта си на живот

За да започнете, направете лист в Excel, където можете да изброите цялата финансова информация от вашите банкови сметки. Идеята тук е да разберете ключовите категории разходи и да прецените къде отиват по-голямата част от вашите пари.

Следващата стъпка ще бъде да мислите за продуктите или услугите, за които можете да спрете да харчите пари. Ето някои неща, з които можете да намалите разходи: месечни абонаменти, ядене навън, дрехи и подобни.

Имайте предвид, че купуването на облигации е един от многото начини да запазите спестяванията си и да предотвратите обезценяването им по време на висока инфлация. Условието е, ако не разбирате от тази материя да се доверите на експерт.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии