1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Нуриел Рубини: Очаквам икономически и финансов срив в световен мащаб

Финанси

Икономистът критикува политиката на централните банки за повишаване на лихвите

Над световната икономика са надвиснали черни облаци и мисля, че някои експери са твърде оптимистични в прогнозите си, обяви световнопризнатият икономист Нуриел Рубини по време на конференция на InvestPRO, на която businessnovinite.bg е медиен партньор.

По думите му централните банки са в трудно положение, защото трябва да борят тази инфлация без да причиняват сериозни щети.

„Намаляването на инфлацията от 8-9% на 6-7% ще е по-лесно, но ако трябва да падне от 5-6 на 2% това вече ще е доста трудно. Вече сме в стагфлация и рецесия. Самата еврозона вече е в рецесия. В САЩ все още няма рецесия, но има забавяне на растежа. Очаквам икономически и финансов срив“, коментира Рубини.

„Централните банки на всяка цена искат да свалят инфлацията до 2% и ще вдигат лихвите докато постигнат това. Но за мен е неправдоподобно. Защото така ще предизвикат тежка рецесия. В същото време има прекалено много дългове и при увеличаване на лихвите ще има голяма дестабилизация в частния и публичния сектор“, каза още икономистът.

„Фактът, че българската валута е свързана към еврото с борд, преминаването на България в еврозоната ще е много по-леко отколкото е било в дурги държави. Влизането на България в еврозоната ще се отрази положително на икономиката й“, категоричен е Рубини.

Според финансиста с дългогодишен опит Бисер Манолов България вече почти е влязла в еврозоната. Още с членството ни в ЕС ние се ангажирахме и че един ден ще влезем в еврозоната. „Една от ползите от влизането ни, е че ще бъде изтеглен политическият риск от банковата система. Ще отпадне валутният риск, ще има неограничен ресурс при депозитно застраховане“, каза Манолов.

Като негатив той посочи външната намеса във фивансовата ни политика, но допълни, че това, че ще бъдем наблюдавани ще ни дисциплинира.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии