1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Защо е добре да инвестирате в злато?

Финанси

Няколко съвета ще ви помогнат да имате устойчива инвестиция

За много хора началото на новата година и последните развития на пазара са причина да преоценяват инвестициите си. Действително може би е време да прегледате как са вашите финанси и да помислите да инвестиции въпреки нестабилния фондов пазар, световните вълнения и инфлацията, пише cbsnews.com.

Много инвеститори се обръщат към златото, което се разглежда от мнозина като сигурен актив за вашите пари по време на инфлационни периоди и нестабилни пазари.

3 от най-добрите причини да инвестирате в злато

Ако се интересувате от злато като инвестиция, ето няколко от най-добрите причини да действате.

Когато инфлацията расте, стойността на вашите пари пада, което означава, че имате нужда от повече пари, за да купите същото количество стоки и услуги. Едно от най-привлекателните предимства на инвестирането в злато е, че металът не е обвързан с никаква форма на валута.

Затова, стойността на златото обикновено има обратна връзка със стойността на долара. С други думи, златото расте, когато стойността на долара пада. Казано по друг начин, цената на златото често се движи в същата посока като инфлацията, което предполага, че инвестицията в злато може да ви помогне да запазите стойността на вашите спестявания във времето.

Освен това до момента през годините цената на златото расте устойчиво.

Диверсификацията е критична стратегия за вашето портфолио и може да разпредели риска и да намали уязвимостта ви към пазарните условия. Въпреки че има няколко начина за диверсификация, един от най-често срещаните начини е да инвестирате в благородни метали като злато, за да балансирате други инвестиции като акции, облигации и недвижими имоти.

Златото има ограничено предлагане

Една от основните причини златото да е ценно е поради принципите на търсене и предлагане. Има ограничено количество злато, което го прави оскъден благороден метал. Добивът на благородни метали е труден и скъп, изисква проучване за намиране на злато и добив.

И дори когато златото е успешно добито, то не винаги дава големи количества качествена продукция. 

Ако решите да инвестирате в злато, добра практика е да сте в крак с тенденциите на пазара на злато и да следите представянето на златодобивните компании. Това може да ви помогне да разберете как стойността на златото може да се промени в бъдеще.

Вероятно е по-добре да гледате на златото като на част от дългосрочна стратегия за инвестиране.

Както при всяка инвестиция, претеглете плюсовете и минусите на инвестирането в злато, преди да вземете финансово решение. 

Тази статия не е съвет за инвестиция!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии