1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Инвестиция за 1 млрд.евро: Строят плаващ соларен парк в Северозападна България

БГ Бизнес

Германска компания планира да изгради съоръжението на територията яз. Огоста

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди интереса си за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това стана днес по време на среща министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от ведомството. 

Снимка: Getty Image

Подписан е и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира потенциалната локация за своята инвестиция – на територията на язовир „Огоста“.   

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект. 

На база официално заявения интерес е сформирана работна група, които ще обсъди проектното намерение както и състоянието на язовира.

Снимка: iStock

„Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта министър Никола Стоянов.

По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона. „Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин“, коментира министър Стоянов. 

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии