Икономист: Жилищният балон у нас вече се пука

Недвижими имоти

С колко ще падат цените на имотите, обяснява Красимир Иванов

 

„Балоните на пазара на имоти се случват често. В момента повтаряме балона от 2008 г. Сегашният балон започна към 2016 г. В момента е крайно късно за покупка на жилище. Сега е време за продажба“, каза икономистът проф. Красимир Иванов, по време на конференцията на InvestPRO, на която businessnovinite.bg е медиен партньор.

Според него третото тримесечие на 2022 г. видяхме пика на балона. Пазарът вече се охлажда. От тази година жилищният пазар ще тръгне надолу.

„Балонът се характеризира с бързорастящи цени. Масово купуване на имоти. Често психологическият аспект е, че за хората купуването на жилище се смята за гениален ход. Хората смятат, че това е най-важната им стъпка“, коментира икономистът.

„Балонната иконокика създава илюзорен просперитет. Всичко се купува на кредит. Има една лудост за купуване. Има висока инфлация и обезценяване на парите“, добави той.

"Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция. Всъщност дългосрочната доходност от един имот е ооколо 1%. Краткосрочната доходност може да бъде по-добра, ако купите евтин имот и го продадете по-скъпо", каза още той.

"Балонът се пука в рамките на 3-4 години. В този процес цените падат с около 50%, но това може да не е наведнъж, а в продължение на тези няколко години", обясни Иванов.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст