1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Електрически велосипед- заслужава ли си инвестицията?

Технологии

Преди да вложите пари в такава покупка, трябва да сте наясно с някои основни неща

Повече от две трети от британците са започнали или обмислят да карат велосипед до работа, за да намалят пътните разходи, според проучване на компанията за доходи на служителите Blackhawk. Може ли електрическият велосипед да бъде решение?

Електрическите велосипеди се захранват заедно с помощта на мотор, съчетан с батерия – вие все още използвате силата на педала, но с моторизирано усилване, за да поеме напрежението и да ви помогне да изкачвате хълмове. Така или иначе все още трябва да въртите педалите, пише "The Guardian".

„Притежаването на електровелосипед не е измама. Това е един от най-големите митове, които чуваме. Ще получите помощ само докато въртите педалите активно, така че ще продължите да въртите“, казва Том Бърнет, помощник продавач на електрически велосипеди и велосипеди за възрастни в Halfords.

Има широк диапазон, с големи разлики по отношение на разстоянията, които могат да изминат ел- колелата, преди да имат нужда от презареждане.

Първата точка, която трябва да обмислите, е за какво планирате да използвате електрическия велосипед, казва Адриан Уорън, директор на Cyclescheme в Blackhawk и председател на Cycle to Work Alliance. 

След това помислете какво включват най-честите ви пътувания. Колко е хълмисто? Колко далеч?

Пробегът на електрическите велосипеди започва от около 10 мили до 80 – колкото по-дълъг е пробегът, толкова по-рядко трябва да зареждате батерията си.

„Всички тези неща ще започнат да влияят на типа е-велосипед, който би бил подходящ за вас“, казва Уорън. „Градски велосипед или трекинг велосипед, планински велосипед или може би електронен товарен велосипед, където можете да сложите две деца отпред или торба от пазар.“

E-Bikes Direct предлага базов планински велосипед на цена от 680 паунда, докато моделите с най-високо качество могат да струват някъде от 2500 паунда.

Има голяма разлика в качеството и комфорта. „Това е като да сравниш Fiesta с Ferrari. Те правят едно и също нещо, но не са сравними.“, казва Уорън.

Първоначалната цена на качествен електровелосипед е значителна. Следтова обаче текущите разходи са относително ниски. 

„Възможно е обслужването да е малко по-често поради по-далечното каране на електрическия велосипед и при средно по-висока скорост, което води до повече износване“, казва Уорън.

Има три основни позиции за двигателите: отзад, отпред и в средата на манивелата, където са педалите.

Велосипедите за начално ниво обикновено имат задни или предни двигатели, докато позицията на манивелата много често се среща при велосипеди от по-висок клас, а цените обикновено започват от около 2000 паунда.

Позицията на двигателя има голяма разлика в начина, по който се движи, казва Дейвид Кларк, мениджър продажби в E-Bikes Direct в Хейстингс: „Задвижването на коляновия механизъм е в рамената на педалите. Работи с натиска, който упражнявате върху педалите, така че усещането е по-естествено. Но не е по силите на всеки.“

Проверете велосипеди втора употреба

Някои търговци продават употребявани електронни велосипеди.

„Основното предимство, което електрическите велосипеди втора употреба имат пред нормалните велосипеди втора употреба, е, че повечето от тях ще имат компютър, така че всъщност можете да влезете в компютъра, за да видите колко километра е бил каран“, казва Уорън.

„Всъщност става въпрос за проверка дали спирачките са износени и дали гумите са наред, както и дали скоростите и зъбните колела не са износени. След това направете пробно каране, за да се уверите, че работи правилно.

Въпреки това не е възможно да се провери състоянието на батерията, тъй като това е най-скъпият елемент, това е много важно.

Ако батерията не е била добре поддържана – което включва правилното й съхранение и редовно зареждане, има вероятност тя да ви разочарова. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии