1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Удачно ли е да купуваме и продаваме имоти в момента?

Недвижими имоти

Експерти говорят за рисковете при инвестиция в злато и имоти

"Цените на имотите последните години достигнаха свое най-високо ниво. Дали ще намаляват, не може да кажем със сигурност. Сега е подходяш момент да продадем имот, който не използваме, имот, който е бреме и да се възползваме от тези волатилни времена. Препоръчвам хората да инвестират в ликвидни имоти, тоест в апартаменти“, каза Димитър Христов, мениджър „Инвестиции и ново строителство“ в Явлена по време на финансовата конференция на InvestPRO, на която businessnovinite.bg е медиен партньор.

Имотите през 2023 г. ще задържат цените си, но продавачи, които не мога да продадат имотите си, ще намаляват цените, очаква Христов.

Експертът съветва също и да се обиколят повече банки и да се търсят по-добри условия за кредит. Не бива да се примиряваме със сегашните си условия.

По думите му има отлив на сделките на зелено, хората се страхуват и изпитват недоверие.

„Последните години виждахме ръст на броя сделки с имоти. През третото тримесечие на 2022 г. обаче има спад спрямо 2021 г. В София този спад е 15%. Към момента най-много се търсят двустайни апартаменти, а най-малко мезонети. Имаме увеличение на сделките с панелни жилища“, каза още Христов.

По думите му сделки не бива да се правят на всяка цена, трябва да преценим моментното си състояние. В началото на миналата година купувачите се страхуваха, че ще загубят спестяванията си и започнаха да купуват имоти.

„Много хора за първи започнаха да инвестират в злато последните две години. По време на Ковид пандемията видяхме първия бум на търсене на злато. Тогава и цената много си вдигна. При избухването на войната в Украйна, беше тотално избухване, може би всеки трети искаше да купува злато“, обяви от свая страна Крум Атанасов, създател на igold.bg по време на конференцията .

По думите му основните грешки, които хората допускат е да купуват неликвидно злато, а не инвестиционно злато, както и да се доверяват сляпо на търговци. „Някои търговци се възползват, че хората не са наясно и лесно злоуротребяват. За това хората, които купуват злато, не бива да гледат само цената, трябва да видят дали е ликвиден“, обясни той.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии