Тръмп продава китари с неговия автограф за 10 000 долара
Колко пари е изкарал Тръмп от продажбата на стоките си?
Кои са начините да запазим продуктите по-свежи за дълго време
Рада Бонева е създател на съдържание, блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Любител и пазител на природата, проводник на полезно съдържание с изключителен интерес по темите за философията на нулеви и по-малко отпадъци (zero waste/low waste), за разхищението на храната, застрашените животни и растения, еко туризъм. Рада има и нахрада за "Зелена личност" за 2023 г.
Доказано е, че в домакинствата се разхищава най -често храна - 61% към 2019 г.. 88 млн тона в ЕС към 2019, което се пада по 174 кг на човек, 143 млрд. евро или 170 млн. тона въглероден диоксид.* Просто по веригата преди това** всичко се оптимизира, защото никой производител или търговец не би искал да има загуби, докато хората, когато сме вкъщи, доста по-рядко си даваме сметка за това и сме по-склонни да изхвърляме.
*Данни по Eufic - The European Food Information Council
**Тук идва и разликата food loss и food waste
При мен пътят към по-природосъобразен начин на живот започна с пазаруването втора употреба, като след време открих и екологичните ползи на тази дейност. Оттам започнах да се интересувам и какво друго мога да променя в ежедневието си, как да премахна/намаля еднократната пластмаса. Отношението ми към храната и уважението към ресурсите са неразривно свързани, поне за мен.
Като един градски човек, това е моят начин да се срещам лично с производители, да познавам кой стои зад вечерята ми, да не се притеснявам да задавам въпроси, да давам похвали, да обменяме опит.
Израснала съм покрай нормални квартали пазари, и с очите си наблюдавах постепенното превземане на веригите супермаркети, опустяването на пазара. Загубата на контакта с производителите или прекупвачите. Преди беше нормално да ходим за хляб на едно място, за яйца и млечни - до друго, за домати при един човек, а за ябълки - при съвсем друг. Сега е много по-лесно да натрупаме количката наведнъж. Това, честно казано, винаги ме е натъжавало по някакъв начин.
В ежедневието си отскачам до столичните пазари "Димитър Петков", а уикенда - до Фермерския пазар на Римската стена в Лозенец. Фермерите са се “отракали” и много от тях можете да откриете и онлайн, което също е компромисен вариант, особено ако не сте от София или нямате пазар наблизо.
От 7+ години не консумирам всякакви животински продукти, а няколко години преди това спрях месото. Месото никога не е било “моето нещо” и бях много по-щастлива, когато реших да го премахна от живота си. Останалите неща излязоха постепенно от менюто ми, както поради здравословни причини, така и по морални и етични. И двата пъти всичко се е случвало постепенно, ангажирано, осъзнато, за да не стресирам тялото си излишно. Но се чувствам прекрасно и кипя от енергия и към ден-днешен.
Най-често разхищаваме заради презапасяване с продукти, необмислено пазаруване, или пък излишъци при остатъците от готвене, които остават неизядени или неоползотворени. Неправилното съхранение на продукти също може да доведе до ускореното им засилване към кошчето, или пък объркването между “краен срок” и “най-добър до” върху етикетите.
Можем да:
Изготвяме седмично меню и да пазаруваме по него;
Да готвим според наличностите;
Да замразяваме излишъците;
Да съхраняваме продуктите по правилния и щадящ по-дълго начин. Например, картофи в хартиена торба, домати - извън хладилника, моркови - в малко вода, както и свежите зелени поправки и тн.
Можем да споделяме с приятели и семейство, да пазаруваме насипно, ако ни трябва нещо в по-малки количества…
Още нещо: Храненето със сезонна храна не е пряко свързано с Food Waste (разхищението на храна), но пък има своите немалки екологични предимства, когато избираме храна, която е в сезон и е локална, или възможно най-близо до нас (например цитруси от Гърция).
Вкъщи много обичаме да си приготвяме чипс от обелктите от картофите и морковите, когато се натрупат повече, да речем при правенето на супа. Накисваме, за да измием добре, и после печем с мазнина и подправки във фурната с вентилатор!
Където и да съм, в някой регионна България, или пък в чужбина, се старая да опитвам по нещо от местната култура и кухня.
Старая се това да е основната линия, по която се “движа” и да прилагам природосъобразна мисъл във всяко свое действие. У дома компостирам на балкона, с което също значително намалявам хранителните си отпадъци (да не кажа изцяло), движа се основно пеша, с градски транспорт или велосипед из града, залагам на преживявания вместо затрупване с вещи.
*Снимки: Рада Бонева
Колко пари е изкарал Тръмп от продажбата на стоките си?
Световните автомобилни производители са подложени на натиск от неубедителните продажби и силната конкуренция от страна на Китай
Наистина ли празнуването на Нова година във Велинград излиза солено?