1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Какво има в една спасена кутия на Foodobox? (ВИДЕО)

Коя е най-често спасяваната храна в кутиите на стартъпа (ЧАСТ 2)

За година и половина приложението Foodobox, което се опитва да помогне на бизнесите да спасят останалата годна и вкусна храна в края на деня без да се налага да я бракуват и изхвърлят, е успяло да спаси близо 8 тона храна.

„По маркетингови причини много заведения имат задължението да поддържат витрина пълна с храна, но това означава и свръхпроизводство“ казва съоснователят на Fodobox Велин Керков.

Снимка: Евгений Милов

Компанията се гордее с факта, че благодарение на спасената храна е спестила и над 10 тона въглеродни емисии, които биха се отделили при евентуално гниене на храната.

Снимка: Евгений Милов

Основните канали при които се губят тези големи количества храна са: ресторантите, домакинствата, веригата на доставки и големите супермаркети.

„За съжаление има плодове и зеленчуци, които се изхвърлят, защото не отговарят за естетическия стандарт за красиви продукти на супермаркетите. Много хора виждат на щандовете еднакви домати и прави краставици, което не е нормална ситуация сред природата. Грозните плодове и зеленчуци изобщо не стигат до щанда“, казва Джейн Димитрова, съосновател на Fodobox.

За малкото време, в което стартъпът оперира на пазара у нас, двамата съоснователи са натрупали много опит и истории.

Снимка: Евгений Милов

Един от ресторантите, които си партнира с Fodobox, успява да си засече дотолкова точно какво количество храна ще бракува всеки ден, че скоро спира да произвежда продукти, които да остават за бракуване в края на деня.

Най-често се спасяват торти и сладкиши. Обикновено сладкарниците, които държат на качеството не използват консерванти и работя предимно с натурални продукти. Това много скъсява срока на годност на тези сладкиши“, разказва Джейн за типа ресторанти, които най-често имат нужда да използват приложението им.

Какво се крие в кутиите на Foodobox?

На второ място са пекарните, чиито витрини винаги са пълни с баница, хляб и кроасани, които на следващия ден вече изобщо не са толкова вкусни.

Снимка: Евгений Милов
Как изглежда една примерна кутия на Fodobox в малък и голям вариант ви показваме във ВИДЕОТО.

Гледайте как Джейн и Велин решават да създадат компанията в ЧАСТ 1:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии