1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

МВФ: Aко до 2030 г. не нормализираме емисиите, глобалното затопляне ще надхвърли 2°C

ESG

Според Кристалина Георгиева, заради промени в климата, може да последва масова миграция

 

През тази година станахме свидетели на все по-опустошителните последици от изменението на климата — човешки трагедии и икономически сътресения с тайфуните в Бангладеш, безпрецедентни наводнения в Пакистан, горещи вълни в Европа, горски пожари в Северна Америка, пресъхнали реки в Китай и суши в Африка.

"Ако не предприемем действия, ситуацията ще продължи да се влошава", казва председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. 

Тя изрази притеснение, че ако глобалното затопляне продължи, учените предвиждат още по-опустошителни бедствия и дългосрочни смущения в климатичните модели, които ще доведат до загуба на човешки живот, ще унищожат поминъка и ще разклатят устоите на обществата. Може да последва масова миграция. И ако до 2030 г. не успеем да върнем емисиите в правилната траектория, глобалното затопляне може да надхвърли 2°C и да се появят катастрофални критични точки — етап, в който изменението на климата ще се превърне в самоподхранващо се явление.

"Ако действаме сега, можем не само да избегнем най-лошото, но и да изберем по-добро бъдеще. Правилно осъществена, зелената трансформация ще осигури по-чиста планета с по-малко замърсяване, по-устойчиви икономики и по-здрави хора", казва Георгиева.

По нейни думи за постигането на тази цел са необходими действия в три направления: неотклонни политики за постигане на нулево нетно потребление до 2050 г., решителни мерки за адаптиране към вече започналото глобално затопляне и стабилна финансова подкрепа, която да помогне на уязвимите държави да платят за тези усилия.

Нулева нетна стойност до 2050 г.

На първо място, жизненоважно е да ограничим по-нататъшното повишаване на температурата до по-малко от 1,5-2 градуса. Постигането на тази цел до 2050 г. изисква намаляване на емисиите с 25‑50% до 2030 г. спрямо нивата отпреди 2019 г.

Добрата новина е, че около 140 държави, които генерират 91% от емисиите на парникови газове, вече са предложили или определили цели за нулеви нетни емисии до средата на века.

Лошата новина е, че реториката за нулево нетно потребление не съответства на действителността.

Действителното достигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. означава, че повечето страни трябва да положат още повече усилия и да засилят целите си за намаляване на емисиите — особено големите икономики.

Още по-голям е разривът в политиките. Новият анализ на МВФ на настоящите глобални политики в областта на климата показва, че те ще доведат до намаление на емисиите само с 11%. Разликата между това и необходимото е огромна — равна на повече от пет пъти настоящите годишни емисии на Европейския съюз.

"Отчаяно се нуждаем от прилагане на политиките на практика, за да наваксаме изоставането", казва Георгиева.

Това ще изисква съчетание от стимули, които да убедят фирмите и домакинствата да дадат приоритет на чистите стоки и технологии във всички свои решения.

Идеалният набор от политики би включвал ценообразуване на въглеродните емисии, включително намаляване на субсидиите за изкопаеми горива, както и алтернативни мерки, които могат да постигнат равностойни резултати, като например данъчни облекчения и регулации. В допълнение към вътрешните политики едно международно споразумение за минимална цена на въглеродните емисии би било един от начините за стимулиране на действията: от големите емитенти би се изисквало да плащат минимална цена от 25-75 долара за тон въглеродни емисии в зависимост от нивото на националния им доход.  При алтернативните политики това не означава данъци сами по себе си. То ще бъде основано на сътрудничество, прагматично и справедливо.

"Разбира се, цялостният пакет от политики трябва да включва мерки за намаляване на метана. Намаляването на тези емисии наполовина през следващото десетилетие би предотвратило повишението на средната глобална температура с около 0,3% до 2040 г. и би помогнало да се избегнат критични точки", допълва председателят на МВФ.

От решаващо значение е също така да се включат стимули за частни инвестиции в нисковъглеродни технологии, благоприятстващи растежа публични инвестиции в зелена инфраструктура и подкрепа за уязвимите домакинства.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии