1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Шенген по суша: Какви условия ни поставя Австрия? (ВИДЕО)

Шенген по суша: Какви условия ни поставя Австрия? (ВИДЕО)

В края на 2023 г. Виена даде зелена светлина за въздушен и воден Шенген, но не променя позицията си за сухопътните граници

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разгледа въпроса за отварянето на сухопътните граници.

Това каза австрийският канцлер Карл Нехамер по време на визитата си в Букурещ преди три седмици за конгреса на ЕНП.

Засега обаче позицията на Австрия остава непроменена. Предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се проведат най-вероятно през септември, може да отбележат по-висока подкрепа за крайнодесните и антимигрантски политически формации, което също може да се отрази на позицията спрямо пълния прием на България в Шенген.

 Не по-малко притеснителна е и политическата несигурност у нас, също и вероятната липса на редовен кабинет. Тези процеси може допълнително да забавят хода ни към Шенген по суша през 2024 г.

Снимка: bTV

Австрия, която удари спирачка за отварянето на сухопътните граници за България и Румъния към Шенгенската зона, е поставила условия. Това стана ясно и от изявлението на премира в оставка Николай Денков в Брюксел преди седмица в отговор на въпрос дали са подновени разговорите с Австрия за пълното ни членство в Шенген. Информацията беше потвърдена и от румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ в началото на март.

Снимка: iStock

За Виена е от сериозно значение какви допълнителни мерки ще предприеме България за ефективна защита на външните граници на европейската общност. Ограничаването на нелегалната миграция е едно от основните изисквания Австрия да свали и остатъчното вето.

Условията, които Австрия ни поставя

В края на декември 2023 г. Виена даде зелена светлина на България и Румъния за въздушния и воден Шенген, като трите страни договориха пет условия чрез посредничеството на Европейската комисия (ЕК) и испанското председателство на ЕС:

  • Засилени проверки за нелегални мигранти по границите ни;
  • Увеличение на граничните служители на европейската гранична служба „Фронтекс“ на българско-турската и българско-сръбската граници;
  • Бързо връщане на незаконни мигранти от Австрия в България;
  • Внезапни проверкина австрийските летища на полети от България;
  • Дебат за функционирането на Шенгени на допълнителни мерки по границите на България и Румъния.

Снимка: iStock

Условията обхващат позицията и на останалите европейски държави. Именно от тези критерии и от изпълнението им ще зависят действията към последващи разговори за премахване контрола и по сухопътните граници.

Белгийското председателство, което наследи от януари испанското, все още не е посочило дата за обсъждане на въпроса, което говори и за липса на готовност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии