1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кога се очаква да получим "пълен" Шенген и от какво зависи?

Кога се очаква да получим "пълен" Шенген и от какво зависи?

Външната граница на Шенгенското пространство е с дължина над 50 хил. км - 80 % от нея е водна, а 20 % е сухопътна

Шенгенското пространство носи значителни икономически ползи за всички граждани и предприятия в участващите в него държави. То е замислено като основа на Европейския съюз и на единния пазар като цяло. 

"Пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген ще увеличи икономическата сигурност в региона и Европа". Това посочи заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов пред федералния министър на труда и икономиката на Австрия Мартин Кохер. Двамата проведоха среща по време на 13-та Министерска конференция на върха на Световната търговска организация в Абу Даби, съобщават от икономическото министерство. 

„Общият ефект от пълното присъединяване на България към момента се оценява на 1 милиард и 100 милиона лв. годишно. С всяка година на забавяне на пълното присъединяване бизнесът, опериращ у нас, и гражданите губят тези пари”, заяви зам.-министър Павлов. Той изтъкна, че очакванията на бизнеса и на институциите са България и Румъния да бъдат изцяло приети в Шенген.

От 31 март тази година България се присъедини по въздух и море. Остава обаче контролът по сухопътните граници. 

Външната граница на Шенгенското пространство е с дължина над 50 хил. км (80 % от нея е водна, а 20 % е сухопътна) и обхваща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове. 

„Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. Показахме и продължаваме да показахме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница“, заяви Стоянов, цитиран от БТА. 

По време на официалната церемония за приемането на България в Шенген премиерът в оставка Николай Денков коментира възможността за "пълен" Шенген и времето, в което очаква това да се случи. 

"Това, което знам, е, че се търси политически подходящ момент след европейските избори, може би след австрийските избори, когато да бъде взето решение. Разбира се, това решение ще зависи от две неща – едното е как се развива политическата ситуация в България. Второто е да не вземат властта крайнодесни антиевропейски партии като превес в Европа или в Австрия. Надявам се, има всички индикации, че това няма да се случи", предава БНР.  

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов добави, че до края на годината България има шанс да бъде приета в сухопътния Шенген, а днешният ден също остава в историята като паметен, информира още БНР. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии