1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Разходи на домакинствата: Къде е по-скъпо - в града или на село?

Разходи на домакинствата: Къде е по-скъпо - в града или на село?

Ето какво показва сравнение на основни продукти в няколко населени места

През последните месеци, в цялата страна, цените на основните храни, плодовете и зеленчуците постоянно нарастват. Седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата потвърждава тази тенденция, като отбелязва повишаването на Индекса на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас. Това ни кара да си зададем въпроса:  „Къде животът е по-скъп - в големия град или на село?“

Къде е по-скъпо?

За да видим къде животът е по-скъп, сравнихме цените в област Пазарджик като напълнихме малката потребителска кошница с продукти от първа необходимост – хляб, брашно, ориз, яйца, прясно мляко, олио, картофи. За целта на проучването избрахме произволни хранителни магазини в градовете Пазарджик и Велинград, както и в селата Дорково и Братаница.

Най-малко пари похарчихме във Велинград, а най-много в Дорково, където се оказа, че е най-скъпо. Сравнението на цените показва, че всеки артикул, избран от нас, струва различно в отделните населени места. Например сиренето във Велинград закупихме на цена 11,80 лева, докато в Дорково то струваше 17.30. Фрапираща е разликата и при цените на олиото. В Пазарджик олиото струва 2,65 лева, докато в Дорково цената му е 3 лева.

Снимка: iStock

Ако за една стока похарчим повече в големия град и по-малко в селото, то при друг артикул може да е напълно обратното, както ще видите в таблицата долу. С нарастването на цените хората все повече започват да се съобразяват какво и как пазаруват без значение от мястото, на което живеят.

Резултати

Първата спирка на този анализ е Велинград, където цените на хранителните стоки изненадващо се оказват по-ниски. Велинград е една от най-популярните СПА дестинации в България и официално е обявен за „СПА столица на Балканите“. Този град, благодарение на своята локация и на по-голямата конкуренция между търговци, предлага по-изгодни цени на потребителите. Това може да бъде обяснено с по-голямата достъпност до доставчици и по-ефективното разпределение на стоките.

От другата страна е Дорково, където достъпът до търговски обекти е ограничен. Това китно селце притежава завидна красота и е известно с палеонтологично находище, но не притежава висока конкуренция стане ли въпрос за магазини за хранителни стоки. В резултат на тази по-ограничена конкуренция и по-големия транспортен разход за доставката на стоките, цените са по-високи. Това е типичен сценарий за много от малките населени места. За хората там облекчението е малката градинка в двора, в  която могат да произвеждат част от нужните стоки, докато цените им продължават да се увеличават в магазините.

Сравняването на цените на хранителните стоки в различните населени места може да представи някои от разликите в разходите между града и селото, но трябва да се вземат предвид и други аспекти. Това дали животът е по-скъп в големия град, или на село зависи от много фактори, но на база тези данни можем да направим заключението, че в по-малките населени места, домакинствата харчат повече пари за храна.

Стажант-репортер: Айлин Дрикова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии