1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Къде са отишли 12-те хиляди тона палмова мазнина, регистрирани у нас?

Къде са отишли 12-те хиляди тона палмова мазнина, регистрирани у нас?

Не ни дават да проверим какво консумират децата в градините и училищата, сподели Богомил Николов

"Тази година зимата беше доста спокойна откъм отопление. Миналата година не беше така заради войната в Украйна и последствието от нея върху горивата. Тази зима се възвърна балансът в енергетиката. Ние като асоциация насърчаваме хората да използват енергията по-разумно, да икономисват без да се лишават от комфорт и второ да им помагаме да преминават към по-чиста енергия", каза в Бизнес Видео Подкаст Богомил Николов, управител на "Активни потребители".

Според него е крайно време да се отвори вратата на потребителите да произвеждат чиста енергия. "В Германия преди 6 години спряха да субсидират хората да си слагат панели по покривите, защото вече няма дом без панел. Ние тук сме много далече от това. Хората у нас се притесняват, че тръгнат ли да правят чиста енергия, те ще влязат в административен капан. Евродирективите отдавна казват, че хората трябва сами да произвеждат ВЕИ енергия, но когато тези директиви се превеждат в нашите закони, винаги се поставят малки пречки, така че този процес да не е лесен. И това се прави умишлено, разбира се", категоричен е експертът.

Николов обясни, че продължава порочната практика в магазините, при която на щанда цената на даден продукт е една, а на касата излиза по-скъпа. Експертът смята, че повечето случай става дума за небрежност. Така или иначе обаче това е нелоялна търговска практика. Самите глоби не са справедливи, глобата за едно такова нещо, трябва да е процент от оборота, смята той. 

По думите му изключително тревожно е положението с имитиращите продукти и палмовите мазнини. "Излезе официална статистика, че 12 хиляди тона палмови мазнини са вложени в млечни продукти у нас. Като отидем в магазина обаче, вече не виждаме обозначени сирена като имитиращи продукти. Къде тогава са отишли тези 12 хиляди тона палма? Най-вероятно отива в местата, където ние не можем да влезем като гражданска организация- в училищата, детските градини и болниците. И за мен е изключително странно защо БАБХ упорито ни отказва да направим проверка в училище или детска градина. При положение, че в магазините продуктите вече имат все по-малко палмова мазнина, къде отиват тези тонове. Някой ги е изял.", добави Богомил Николов.

Повече, вижте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии