1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Психолог дава 5 упражнения, които помагат при прекалено премисляне

БГ Бизнес

Ето как може да излезете от водовъртежа

"Като клиничен психолог, прекарах 14 години, обучавайки хората как да регулират емоциите си и да се справят с трудни ситуации. Един от най-големите проблеми, с които моите клиенти се борят, е прекаленото мислене. Това е изтощителен навик, който може да превърне стресиращо предизвикателство в още по-голямо безпокойство", разказва психологът Дженифър Тейтс.

Ето пет неща, които прави тя, когато трябва да спре да премисля всичко:

Разпознавам кога съм склонна да мисля прекалено много

Първата и най-важна стъпка е разпознаването. Кои часове от деня се губите в грижите си? Забелязвате ли физически признаци, като стискане на челюстта? Има ли негативни теми, които се появяват отново и отново в главата ви?

След това помислете кога сте по-малко склонни към руминация (бел. ред. процес на мисловно предъвкване). Може да се притеснявате по-малко, когато отидете на фитнес след работа или когато слушате забавен подкаст по време на пътуването си.

Въоръжаването с тези подробности може да ви помогне да сте подготвени със стратегии веднага щом забележите предупредителните знаци за това, че предстои период на повтарящи се мисли, пише Make it.

Отдалечете се малко от себе си

Голяма причина, поради която прекаленото мислене, когато сте разстроени, има обратен ефект, е, че ви потапя още повече във всичко, през което преминавате.

Следващия път, когато забележите, че потъвате в безплодни размишления, опитайте се да видите по-голямата картина. Тази стратегия се нарича „самодистанциране“.

Наблюдавайте всяко трудно преживяване, за което размишлявате, сякаш сте муха на стената, а не пряко замесени. Правенето на крачка назад може да осигури перспективата, от която се нуждаете, за да почувствате, че можете да промените нещата.

Разменете „защо“ с „как“

Най-лесният начин да замените негативните мисли с по-конструктивно мислене е да преминете от задаването на въпроси „защо“ („защо аз?“) към въпроси „как“ („как мога да продължа напред?“). Забележете разликата: „Защо“ е задънена улица, докато „как“ води до действие.

Ако сте отишли на ,романтична среща, например, и човекът не ви е изпратил съобщение след това, въпреки добре прекараното време, вместо да размишлявате защо, съсредоточете се върху това как можете да създадете релаксираща нощ за себе си.

Правейки това, вие съзнателно преминавате от непродуктивно преживяване към овластено планиране.

Напишете го

Когато трябва да обработите чувствата или преживяването си, вместо да мислите прекалено много, практикувайте изразително писане.

Опитайте това упражнение в продължение на три дни:

Ден 1: Прекарайте 15 до 20 минути в писане за стреса и травмата, които ви измъчват.
Ден 2: Напишете как ви е повлияло преживяването.
Ден 3: Опишете как опитът е свързан с настоящия ви живот и какво искате за в бъдеще.

Доказано е, че тази практика помага за намаляване на симптомите на депресия, дори седмици или месеци по-късно. Изследователите казват, че това е така, защото писането може да ви помогне да навлезете по-дълбоко в емоциите си, като същевременно създава известна дистанция и крайна точка.

Пренасрочете прекаленото мислене

За да накарате прекаленото си мислене да се чувства по-малко натрапчиво, съзнателно го отложете за по-късно. Дайте си 10 минути, за да обмислите проблем в 19:00 часа. всяка вечер, след това продължете напред.

Друг бонус е, че има голям шанс да бъдете толкова увлечени от деня или вечерта си, че да забравите да се върнете към грижите си в уречения час. Когато ги осъзнаете, ще можете да видите мислите си с по-голяма перспектива.

Искате да избегнете изтощителното целодневно фоново бръмчене на преживяване. Вместо това превърнете прекаленото си мислене в нещо по-сдържано и си дайте малко свобода и сила.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии