За колко от основните продукти стига средната пенсия у нас?

За колко от основните продукти стига средната пенсия у нас?

900 лв. на месец – как пенсионерите се справят с разходите

 

От първи юли влезе в сила увеличението с 11% на пенсиите. То важи за пенсиите, отпуснати до края на миналата година като промяната повишава доходите на близо два милиона българи. Минималната пенсия за стаж и възраст става 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Но дали тези увеличения ще бъдат достатъчно за обикновения пенсионер?

По данни на Националния осигурителен институт броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност, която е 526 лева, намалява от 524,7 хиляди на 324,8 хиляди души. Въпреки това с тези пари може да се купи само стока от първа необходимост и то от най-евтината, споделят пенсионерите. За да проверим какво може да си купим със средна пенсия пълним малката потребителска кошница с продукти от първа необходимост - хляб, брашно, ориз, яйца, прясно мляко, олио и д.р.

В България средната пенсия към 2024 година за осигурителен стаж и възраст е около 920 лв., но какво точно можем да си позволим с тези пари? Нека разгледаме някои от основните разходи, с които пенсионерите се сблъскват всеки месец:

Храна

Цените на хранителните продукти също варират. НСИ отчитат, че разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 673 на 753 лв. Една малка потребителска кошница, която включва хляб (2,44 лв.), сирене(13,40 лв.),  брашно (1,28 лв.), ориз (3,67 лв.) , яйца (10 броя – 4 лв.), олио (3,57 лв.) и прясно мляко (3,52 лв.) ще струва около 32 лв.  По данни на НСИ през май 2024 г. цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки падат с 0.5%. Намалели са цените на яйцата, олиото, рибата, ориза и захарта, но са се увеличили цените на картофите, каймата, кашкавала, сиренето и брашното.

Индекс на цените на малка по състав кошница за месец май 2024г. за хранителни продукти и безалкохолни напитки е -0,9 %.

Жилищни разходи

Жилищните разходи, включително наем, комунални услуги и поддръжка, са сред най-големите месечни разходи за всеки. По данни на НСИ разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) тази година са се увеличили от 381 на 431 лв. (с 13.1%). Наемите в големите градове като София и Пловдив с значително по-високи. Тристайните апартаменти имат среден наем от 474 евро на месец, което пенсията много трудно покрива. В по-малките градове или селата, наемите са по-ниски, но все пак могат да достигнат до 300 лева.

Комуналните услуги като ток, вода, отопление и интернет могат да струват между 150-200 лева месечно, особено през зимните месеци. Това означава, че една трета от минималната пенсия отива за покриване на комуналните услуги. 

Лекарства и здравни грижи

С напредване на възрастта нуждата от лекарства и медицински грижи също нараства. Средно един пенсионер харчи около 100-150 лева месечно за лекарства, особено ако страда от хронични заболявания. Допълнително посещенията при лекари-специалисти и други здравни услуги могат да увеличат този разход.

Разходите за основните нужди на един пенсионер лесно могат да достигнат и дори надхвърлят средната пенсия от 900 лева. За много пенсионери това означава живот на ръба на бедността и необходимост от допълнителна подкрепа от роднини или социални програми.

Бизнес Видео Подкаст