1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Цените на храните отбелязаха понижение през юли

Свят

Индексът за юли все още е с 13,1% по-висок от същия месец през 2021 г.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб, се понижи през юли до 140,9 пункта спрямо ревизираните 154,3 пункта за юни. Стойността за юни преди беше определена на 154,2 пункта.

Индексът за юли все още е с 13,1% по-висок от същия месец през 2021 г.,  тласнат от фактори като войната в Украйна, растящата инфлация и високите разходи за производство и транспорт.

Въпреки отчетения спад, несигурността остава, смята главният икономист на ФАО Максимо Тореро. За това допринасят прогнозите за глобалната икономика, валутната нестабилност и високите цени на торовете, които могат да окажат влияние на бъдещото производство.

Подиндексите за цените на растителното масло, захарта, млечните продукти, месото и зърнените култури се понижиха на месечна база през юли като показателят за пшеницата се срина с 14,5%, отчасти поради постигнатото споразумение между Украйна, Русия, Турция и ООН за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища. На това най-вероятно се дължи и понижението на индекса на царевицата с 10,7%.

Припомняме, че три кораба, превозващи общо 58 041 тона царевица, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища днес, съобщи организацията. Първият кораб със зърно от Украйна отплава от Одеса в понеделник.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5