1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Пуснаха мобилно приложение, за да следите къде има наличност от лекарствата ви

 Пуснаха мобилно приложение, за да следите къде има наличност от лекарствата ви

"Опитът ни показва обаче, че в 41% от случаите, докладвани като недостиг, продуктът всъщност е наличен", казват от БАРПТЛ

Пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа.

  • Как да намерим липсващите лекарства?
  • Колко аптеки участват в приложението?
  • Защо липсват лекарства в аптеките?

Това е възможно чрез мобилното приложение „Намери своето лекарство“, създадено в партньорство между Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

Подаването на сигнал в приложението изисква попълването на 3 полета. В рамките на 48 часа пациентът ще получи детайлен отговор за статуса на търсеното лекарство.

Според информация, публикувана в сайта на БАРПАТЛ в момента приложението работи с над 700 аптеки. Те допълват, че недостигът на лекарствени продукти е основен проблем и сред водещите причини се нареждат производствени проблеми, причинени от недостиг на суровини или ограничен производствен капацитет, спиране от производство на остарели формули, проблеми, свързани с добрата производствена практика, както и липса на икономическа изгода продуктът да бъде предлаган на определен пазар.

Опитът ни показва обаче, че в 41% от случаите, докладвани като недостиг, продуктът всъщност е наличен, а причината пациентът да не го открие в своята аптека, е по-скоро от логистичен характер. Създадохме приложението „Намери своето лекарство“ именно, за да помогнем на тези 41% от пациентите“, казва Оля Василева, изпълнителен директор на БАТЕЛ.

От края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват собствена платформа за пациентски сигнали, като до момента са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно преустановен внос, 23% - с временно преустановен такъв, 9% са за нерегистрирани продукти, а 5% са за болнични такива, които няма как да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 лекарства са изтеглени от българския пазар за периода от 2014 до 2023 г.

Мобилното приложение „Намери своето лекарство“ може да бъде изтеглено от Google Play за Android устройства и от App Store за Apple.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии