1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,277.9

"Северен поток" няма да бъде отворен - "Газпром" откри нов технически проблем

Свят

Новината е сериозен удар за Европа

Руската компания „Газпром“ съобщи, че ключовият ѝ газопровод за Европа няма да може да бъде отворен по план в събота заради нов технически проблем, предава Bloomberg.

Агенцията съобщава, че е установено изтичане на масло от газова турбина, която помага за изпомпването на газ към връзката. Компанията публикува снимка в Telegram, на която се вижда изтичане на масло върху част от оборудването в компресорната станция.

Това е сериозен удар за Европа, която почти е изпълнила целта си да запълни газовите си хранилища преди зимата и която преценява внимателно ходовете си в енергийната война с Русия.

От „Газпром" заявиха късно в петък, че трябва да отстранят проблема, за да може да възобнови потоците. Няма обаче информация колко време ще отнеме ремонтът.

Проблемът може да изостри значително енергийната криза в Европа и се случва точно в момент, в който цените се понижават. Ако прекъсването на доставките продължи, това излага на риск домакинствата, бизнеса и икономиките на страните.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълни опасенията в петък, като заяви, че е възможно да има още прекъсвания на доставките по „Северен поток“. Преди това руският газов гигант предупреди, че в станцията има само една работеща турбина, от която зависят доставките.

Компанията прекъсна подаването на газ за три дни, като за причина посочи ремонтни дейности по компресорна станция. Германия обаче смята, че това е само претекст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии