1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

"Газпром" намалява доставките на газ към френската компания Engie

Свят

От началото на войната в Украйна доставките от „Газпром“ към Engie са намалели значително

„Газпром“ информира френската Engie, че намалява доставките на руски газ, считано от 30 август, предаде Ройтерс. Причината е несъгласие между страните относно прилагането на някои договори, което засилва опасенията, свързани с енергийните доставки.

Френската компания вече обяви, че е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и въведе няколко мерки за ограничаване на финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от „Газпром“.

От началото на войната в Украйна доставките от „Газпром“ към Engie са намалели значително. Франция не е толкова зависима от вноса на газ от Русия в сравнение със съседните си държави, като вносът представлява едва около 17% от потреблението й на синьо гориво. Въпреки това остават притесненията от нарушаването на руските доставки.

Новината за намаляването на руските газови доставки за Engie може да ограничи рязко поевтиняване на цената на синьото гориво в Европа, което започна вчера.

Френската компания вече потвърди, че преговаря с алжирската компания Sonatrach за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е един от основните износител на петрол и газ.

В понеделник френският премиер Елизабет Борн призова компаниите в страната да изготвят планове до следващия месец за енергийни спестявания, като ги предупреди, че те ще бъдат първите ударени от кризата с газа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии