1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

График месец по месец: Най-големите кибератаки в Европа от началото на 2024 г.

График месец по месец: Най-големите кибератаки в Европа от началото на 2024 г.

Има и българска следа, свързана с евродепутат

Хакери от държави, включително Русия и Китай, многократно са пробивали системи в ЕС през 2024 г.

Снимка: iStock

Последните няколко месеца за отделите по киберсигурност в Европа бяха изключително натоварени.

В навечерието на големи политически избори целия ЕС беше ударен от порой от кибератаки, вариращи от хакване на телефони на отделни законодатели до масивни пробиви на данни, засягащи хиляди служители, казва Politico.

Събрахме цялата хронология на кибервойната, която обхваща Европа от началото на годината:

Снимка: iStock
Януари

Няколко дни в началото на 2024 г. Украйна имаше зловещо предупреждение за Запада: „Никой не е недосегаем“.

Ръководителят на отдела по киберсигурност на страната разкри на 4 януари, че руски хакери са свалили телекомуникационния гигант „Киевстар“ през декември, а повече от 24,3 милиона клиенти загубиха телефонния си сигнал и връзката със света.

Атаката се приписва на „Сандуорм“ (Sandworm), руско военно разузнавателно звено за кибератака, което се крие в системата в продължение на няколко месеца незабелязано, казаха украински служители.

Снимка: iStock
Февруари

На 21 февруари Европейският парламент разкри подробности за инциденти, при които е открил шпионски софтуер на устройства, принадлежащи на двама евродепутати и служител от подкомисията по отбрана.

Френският евродепутат Натали Лоазо, която председателства подкомисията, беше атакувана с израелския шпионски софтуер Pegasus, а българският евродепутат Елена Йончева каза, че в телефона ѝ са открити следи от шпионски софтуер.

Атаката накара Европейския парламент да поиска от всички членове на подкомисията по отбрана телефоните им да бъдат проверени за шпионски софтуер.

Снимка: iStock
Март

Германските власти заявиха на 3 март, че разследват изтичането на 38-минутен аудиозапис, в който четирима висши военни обсъждат подкрепата за Украйна, включително потенциалното използване на ракети Taurus срещу Русия.

Строго секретният разговор е прихванат чрез незащитена хотелска телефонна линия, твърди Берлин. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че Русия го е извлякла като част от "информационна война".

„Това е хибридна дезинформационна атака – става въпрос за разделение, става дума за подкопаване на нашето единство“, каза Писториус.

Седмица по-късно, на 10 март, Франция беше ударена от вълна от кибератаки, като към няколко френски министерства бяха насочени атаки с „безпрецедентна интензивност“, според кабинета на министър-председателя. Няколко хакерски групи поеха отговорност за атаките в публикации в Telegram, включително проруската Anonymous Sudan.

На 25 март Великобритания обвини Китай за множество кибератаки срещу собствените си институции. Пекин нарече твърденията "клевета".

Дни по-късно Министерството на правосъдието на САЩ обвини Китай, че е атакувал десетки европейски законодатели в кибератаки от 2021 г.

Сред мишените бяха чешкият външен министър, бившият белгийски премиер Ги Верхофстад и група от седем френски депутати, които тази седмица призоваха за съдебно разследване.

Май

След предимно спокоен април, през май Берлин разкри, че е бил замесен в друга руска атака, като правителството укори Москва на 3 май за компрометиране на имейл акаунти, принадлежащи на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц през 2023 г. Този път предполагаемият виновник беше скандалната хакерска група Fancy Bear, част от руското военно разузнаване. Полша и Чехия казаха, че също са преживели атаки от групата.

Европейският парламент информира, че е станал обект на атака в неговото онлайн заявление за набиране на персонал на 6 май.

След това на 7 май британското Министерство на отбраната (МО) разкри, че е било засегнато от предполагаема китайска кибератака, която разкрива личните данни на хиляди войници. Опустошителното нарушение използва слабост в управляваната от изпълнител система за заплати на Министерството на отбраната, която включва имената, банковите данни и в някои случаи адресите на 270 000 настоящи и бивши членове на въоръжените сили.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии