1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Какво гласи писмото, с което Илон Мъск освобождава 10% от служителите в Tesla?

Свят

Съкращенията на работни места се случват в момент, когато Tesla се бори със забавеното търсене на своите електрически автомобили

Илон Мъск изпрати на служителите на Tesla съобщение, в което обяви, че производителят на електрически превозни средства съкращава над 10% от работната си сила в световен мащаб.

Вътрешният имейл е изпратен около полунощ в Калифорния, според времевия печат, видян от Business Insider. Главният изпълнителен директор на Tesla заяви в писмото че е имало "дублиране на роли и работни функции в някои области", тъй като компанията се е разраснала бързо. 

През уикенда работниците на Tesla предположиха, че предстоят съкращения, тъй като в компанията се разпространиха слухове, че на някои мениджъри е било казано да предоставят на висшето ръководство списък с имена.

Отделно от това, през февруари Tesla започна да инструктира мениджърите да определят кои роли в компанията са критични за бизнеса. Това са първите мащабни съкращения в компанията, откакто през февруари 2023 г. тя освободи някои работници в завода си в Бъфало, Ню Йорк. 

По това време профсъюзът Worked United заяви в жалба, подадена до Националния съвет по трудови отношения (NLRB), че Tesla незаконно е у волнила част от персонала, твърдейки, че работниците са били уволнени "в знак на отмъщение за профсъюзна дейност и с цел обезкуражаване на профсъюзната дейност". Tesla отрича твърдението и заявява, че служителите са били уволнени поради лошо представяне.

Съкращенията на работни места се случват в момент, когато Tesla се бори със забавеното търсене на своите електрически превозни средства, а акциите на компанията са спаднали с над 31 % от началото на годината.

Пълният текст на писмото гласи следното: 

През годините се разраснахме бързо с множество фабрики по целия свят. С този бърз растеж се стигна до дублиране на роли и работни функции в някои области. Докато подготвяме компанията за следващата фаза на растеж, е изключително важно да разгледаме всеки аспект на компанията за намаляване на разходите и повишаване на производителността.

Като част от тези усилия направихме задълбочен преглед на организацията и взехме трудното решение да намалим броя на служителите си с повече от 10% в световен мащаб. Няма нещо, което да мразя повече, но трябва да се направи. Това ще ни позволи да бъдем икономични, иновативни и жадни за следващия цикъл на фазата на растеж. 

Бих искал да благодаря на всички, които напускат Tesla, за усърдната им работа през годините. Дълбоко съм ви благодарен за големия ви принос към нашата мисия и ви желаем успех в бъдещите ви възможности. Много е трудно да се каже сбогом.

За тези, които остават, бих искал предварително да ви благодаря за трудната работа, която ви предстои. Ние разработваме някои от най-революционните технологии в областта на автомобилите, енергията и изкуствения интелект. Докато подготвяме компанията за следващия етап на растеж, вашата решителност ще има огромно значение за достигането му.

Благодаря,

Илон

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии