1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Съкращават 160 работници от ТЕЦ "Марица изток"

БГ Бизнес

До 10 дни предстои да бъдат освободени

Това съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР.

В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. 

"Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които дойдоха около 70 души.  На 30 април, вторник, ще има информационен ден в Стара Загора, защото по-голямата част от тези хора живеят в региона", обясни Вълов в предаването "Хоризонт за вас".

И допълни:

"Целта на срещата е наши служители да уведомят всички, застрашени да останат без работа, какво предлага АЗ. За тези хора – съкратените, ще бъде организирана на 8 май трудова борса в Стара Загора. Вече са потвърдили участие над 20 работодатели от ключово значение в региона. Все още пазарът на труда е благоприятен и не смятаме, че с тези съкратени работници ще има криза". 

Те могат да се преквалифицират безплатно по схеми на ОПРЧР. Предлагат им професионално обучение, а вчера е приет Националният план по заетостта.

"Има редици мерки и програми за субсидиране на заетост с преференции. Всеки случай се разглежда индивидуално от експерти в Бюрото по труда. Нашите трудови посредници се срещат индивидуално и се прави план за действие според възможностите, потребностите и желанията им, имаме и психологическа подкрепа", коментира директорът на АЗ. 

"Първите, които останат без работа, ще видят, че държавата, в наше лице, мисли за тях и е осигурила възможности за трудовата им реализация. А тези пред пенсия могат да бъдат включени в "Помощ за пенсиониране", каза още той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии